Društvo

Lysobact Complete Spray® djeluje protiv uzročnika virusa korona

Lysobact Complete Spray® djeluje protiv uzročnika virusa korona
Foto: N.N. | Lysobact Complete Spray® djeluje protiv uzročnika virusa korona

SARAJEVO - Lijek Lysobact Complete Spray®, bh. farmaceutske kompanije "Bosnalijek", djeluje i protiv uzročnika kovida-19, potvrdilo je istraživanje provedeno u ruskom Federalnom naučnom centru za istraživanje i razvoj imunobioloških proizvoda Ruske akademije za nauku "M. P. Chumakov".

Ovaj institut je, inače, razvio i proizvodi jednu od tri ruske vakcine protiv SARS-CoV-2 virusa (CoviVac).

Rezultati laboratorijskog ispitivanja, pokazali su da ovaj lijek demonstrira snažnu antivirusnu aktivnost protiv SARS-CoV-2 virusa te na taj način može pomoći u smanjenju virusnog opterećenja, odnosno broja virusnih čestica na sluznici disajnog sistema.

Prema autorima istraživanja, komponente preparata Lysobact Complete Spray® uništile su membranu virusa zbog čega virus gubi sposobnost inficiranja i uništavanja ćelije. Iz navedenog se može zaključiti da bi primjena lijeka Lysobact Complete Spray® u prvim danima potvrđene zaraze virusom korona mogla smanjiti virusno opterećenje u organizmu inficirane osobe, ojačati lokalnu otpornost te smanjiti mogućnost za pogoršanje oboljenja. Pored toga, lizozim u sastavu ovog lijeka ima antiupalno djelovanje te redukuje simptome bola i nadraženost sluznice grla ukoliko se navedeni simptomi pojave, navode iz kompanije "Bosnalijek".

Kako dodaju, cilj in vitro studije bio je da ispita učinak lijeka na replikaciju SARS-CoV-2 virusa na eksperimentalnom modelu kulture ćelija. Za to su stručnjaci centra "Chumakov" koristili kulturu Vero - ćelija bubrega zelenog majmuna, sertifikovanu za proizvodnju vakcina. Ćelije su pomiješane sa sojem virusa SARS-CoV-2 i sa rastućim razrjeđenjima lijeka Lysobact Complete Spray®. Prema rezultatima studije, Lysobact Complete Spray® suzbija replikaciju čak i u znatno razrijeđenom obliku.

Aleksandar Gorelov, jedan od vodećih ruskih epidemiologa i dopisni član Ruske akademije za nauku, govoreći o rezultatima studije u izjavi za ruske medije, naglasio je činjenicu da je za obolijevanje od kovida-19 potrebna ili velika doza virusnih čestica ili nedovoljan imunitet sluznice.

"Kad ima malo virusnih čestica, a nivo imuniteta sluznice je dovoljno visok, infekcija može biti blaga ili se uopšte ne manifestovati. Zato se preporučuju antiseptički lijekovi širokog spektra koji pomažu da se smanji virusno opterećenje na tijelo. Ispitivani lijek koji sadrži antiseptike cetilpiridinijev klorid i lizozim koji istodobno povećava lokalni imunitet, jedan je od takvih preparata koji smanjuju vjerovatnost napredovanja bolesti i, štaviše, potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od širenja virusa", kaže Gorelov.

Procjenjuje se da je kod težih oblika kovid-19 infekcije opterećenje česticama virusa korona znatno veće u odnosu na blaže slučajeve, što upućuje na to da je veća količina virusnih čestica povezana sa težim oblicima bolesti. S obzirom na poznat način prenosa ovog virusa vazdušnim kapljicama s čovjeka na čovjeka, smanjenjem broja čestica virusa na sluznici usta i grla kao prvih vrata za ulazak virusnog uzročnika, može se potencijalno smanjiti rizik od razvoja težih simptoma, ali i smanjiti mogućnost prenosa bolesti.

Za zaštitu od virusnih infekcija ključno je zadržati sposobnost tijela da samostalno sprečava infekciju i bori se protiv virusa. Prirodna zaštitna svojstva tijela se mogu nadopuniti i pojačati upotrebom lijekova koji sadrže lizozim - enzim koji je element nespecifičnog ljudskog imuniteta i ima antivirusno djelovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije