Društvo

Pratite nas na Google news

Magla u kotlinama i duž riječnih tokova

Magla u kotlinama i duž riječnih tokova
Foto: N.N. | Magla u kotlinama i duž riječnih tokova
Srna

BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra vlažni su kolovozi i ima mjestimične magle u kotlinama i duž riječnih tokova, dok su na dionicama puteva koji prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

U Republici Srpskoj zabranjeno je kretanje osobama starijim od 65 godina, dok je od 20.00 do 5.00 časova na snazi potpuna zabrana kretanja i u Republici Srpskoj i u FBiH.

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona zabranjeno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, dok ulazak u BiH nije dozvoljen stranim državljanima, a izuzetak su osobe s boravkom u BiH, lica kojima je potrebno liječenje, te lica koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja.

Srbija je zatvorila sve granične prelaze prema BiH, izuzev graničnih prelaza Karakaj, Vardište i Rača koji ostaju otvoreni samo za robni saobraćaj.

Hrvatska i Crna Gora su zatvorili sve granične prelaze prema BiH. Ulazak u te zemlje je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila.

Za teretna vozila za tranzit preko Hrvatske u funkciji su granični prelazi Gradiška, Bijača i Šamac, a preko Crne Gore granični prelaz Klobuk.

Imajući u vidu ogromne napore koje medicinski radnici u Republici Srpskoj svakog dana ulažu da pomognu svim oboljelima uprkos opasnosti od virusa korona, Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske besplatno pruža uslugu prevoza vozila zdravstvenih radnika Srpske koja ostanu u kvaru ili im zatreba druga vrsta pomoći na putu na teritoriji Republike Srpske i BiH.

AMS zajedno sa svojih 49 auto-moto društava zahvaljuje svim vozačima kamiona, koji uprkos opasnosti od virusa korona maksimalno strpljivo i uredno prevoze robu i snabdijevaju tržište Srpske i BiH prehrambenim, medicinskim i drugim proizvodima.

Stanovništvu Republike Srpske upućen je apel da prate uputstva Vlade Republike Srpske, nadležnih zdravstvenih ustanova i lokalnih zajednica, te da ne kreću na put bez prijeke potrebe.

Na relacijama puteva međuentitetska linija Lapišnica - Rogatica - međuentitetska linija Srpsko Goražde i Stanić Rijeka - međuentitetska linija Karuše - međuentitetska llinija Podvrsnik - Trebinje - Mokri Dolovi kreće se vangabaritni teret i vozačima je upućena molba za oprezniju vožnju i da poštuju uputstva lica iz pratnje.

U toku su radovi na proširenju distributivne mreže vode za piće i mreže za prikupljanje otpadnih voda u naselju Zeleni Vir, na magistralnom putu Banjaluka pet - Čelinac i za to vrijeme radova saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Kotor Varoš - Obodnik izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje male hidroelektrane.

Zbog radova na raskrsnici na spoju auto-puta Banjaluka - Doboj i magistralnog puta Johovac - Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na na tom magistralnom putu.

Na dionici Modriča jedan - Vukosavlje/Jakeš/ - Podnovlje - Šešlije - Johovac - Rudanka - Doboj - granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/, zbog radova izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan.

Zbog radova na magistralnom putu Drinjača - Milići - Vlasenica izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

U toku je rekonstrukcija dionice magistralnog puta Čatrnja – Gradiška, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog izgradnje raskrsnice na dionici magistralnog puta Gornja Vijaka jedan - Derventa i na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Na dionici magistralnog puta Banjaluka dva - Srpske Toplice, za vrijeme izgradnje mosta preko rijeke Vrbas, promijenjen je režim saobraćaja i regulisan privremenom signalizacijom.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom uz postavljene semafore.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod - Odžak u mjestu Klakar Donji i na dionici magistralnog puta Pelagićevo - Gradačac u mjestu Turić Prosjek u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa - Podnovlje, na deminerskom radilištu "Gornji Božinci" u vremenu od 8.15 do 15.05 časova povremene su obustave saobraćaja u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na regionalnom putu Crna Rijeka - Bjelajce i dalje je potpuno obustavljen saobraćaj i preusmjeren je na putne pravce Kola - Stričići - Čađavica - Mrkonjić Grad i Crna Rijeka - Jajce - Mrkonjić Grad.

Zbog izgradnje vodovodne mreže izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Lamovita - Stari Majdan.

U toku je sanacija klizišta na regionalnom putu Kotor Varoš - Kneževo, u mjestu Živinice, pa su od 7.00 do 17.00 časova najavljene povremene obustave saobraćaja u trajanju maksimalno pet minuta.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka, kao i na na regionalnom putu Šekovići - Caparde.

Na dijelu regionalnog puta Ugljevik - Glavičice u rejonu Starog Ugljevika zbog aktiviranog klizišta odvijanje saobraćaja je usporeno, naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, dok se na regionalnom putu Priboj - Lopare, u mjestu Priboj, preko mosta na Labuđanskoj rijeci, saobraćaj zbog oštećenja mosta, takođe odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta na lokalnom putu Svodna - Brezici, na području opštine Novi Grad saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice - Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare - Priboj - Banj Brdo.

Na području FBiH danas počinju radovi na izgradnji kružnog toka na dionici Sarajevo-Vogošća kod skretanja za Blagovac.

Saobraćaj će za vrijeme izvođenja ovih radova biti preusmjeren na privremenu obilaznicu.

Na dionici auto-puta Sarajevo zapad - Lepenica, zbog servisiranja tunela "Gaj" i "Igman" do 20.00 časova saobraćaj se preusmjerava dvosmjerno, suprotnom kolovoznom trakom.

Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a vozačima je upućen apel da na ovoj dionici voze znatno smanjenom brzinom.

Na magistralnim putevima Srbljani - Bosanska Krupa u kanjonu Une i Srebrenik - Orašje u tunel "Ormanica" u toku su sanacioni radovi, zbog čega se na mjestu radova saobraća usporeno, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica - Nemila kroz tunel "Vranduk" od 5.00 do 21.00 čas saobraća se dvosmjerno.

Od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, a do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel je obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona alternativne pravce Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo.

Zbog asfaltiranja danas i sutra od 8.00 do 15.00 biće obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Bijele Vode - Šabići.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije