Društvo

Magla u kotlinama, poledica i snijeg u višim predjelima

Magla u kotlinama, poledica i snijeg u višim predjelima
Foto: N.N. | Magla u kotlinama, poledica i snijeg u višim predjelima

BANJALUKA - U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ kolovozi su mokri i klizavi, u višim predjelima moguća je poledica i zaostali snijeg, a u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Iz AMS savjetuju vozačima da voze oprezno i da vožnju prilagode uslovima i stanju na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice u Prnjavoru izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor-Gornja Vijaka, a saobraćaj reguliše privremena signalizacija.

Na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor zbog radova na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, u zoni ukršatanja sa magistralnim putem, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraća se na dionici magistralnog puta M-16 Banjaluka-Jajce, lokalitet Srpskih Toplica, te na regionalnim putevima R-414 Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo i R-476 dionica Ukrina-Gornja Vijaka i R-454a Bratunac-Drinjača.

U toku su radovi na izgradnji novog mosta preko rijeke Zovidolke, na regionalnom putu R-435, Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do. Saobraćaj će se odvija jednosmjerno, preko izgrađenog privremenog mosta u neposrednoj blizini i regulisan je privremenom saobraćajnom signalizacijim.

Na regionalnom putu R-458 Površnice-Lopare završeni su planirani radovi na sanaciji klizišta, ali s obzirom na oštećenja koja nisu obuhvaćena radovima, ostaje na snazi zabrana saobraćaja teretnih vozila, koja se preusmjeravaju na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Radi bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Johovac", kao i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17.

U toku su radovi na magistralnom putu M-14.1 na dionci Lončari-granica RS/BD /Brčko jedan/ i granica Republika Srpska/Brčko distrikt /Brčko dva/-Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz prvca Brčkog.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Puštanjem u saobraćaj dijela auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, dionica Banjaluka–Prnjavor, sa uklapanjem na petlju "Mahovljani" auto-puta Banjaluka-Gradiška i sa uklapanjem na magistralni put M-16,1, Mahovljanska petlja stavljena je u svoju osnovnu funkciju. Na dionici magistralnog puta M 16-1. Klašnice jedan-Prnjavor u Drugovićima uspostavljen je poseban režim saobraćaja i postavljena privremena saobraćajna signalizacija.

Naplatne stanice u Laktašima i Drugovićima nisu završene i neće biti u funkciji do završetka kompletne dionice auto-puta Banja Luka-Prnjavor.

Zbog urušavanja potpornog zida na dionici magistralnog puta M-14.2 Resanovci-Drvar, saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije