Društvo

Majka s petoro maloljetne djece živi u kući punoj vlage i memle

Majka s petoro maloljetne djece živi u kući punoj vlage i memle
Foto: Ustupljena fotografija | Majka s petoro maloljetne djece živi u kući punoj vlage i memle

SANSKI MOST - Samohrana majka Mediha Elkasović, skupa s petoro maloljetne djece, živi teško i u vrlo lošim egzsitencijalnim uslovima u sanskom naselju Zdena.

Ovoj porodici je mnogo štošta potrebno, od novčane podrške pa do krova nad glavom koji im je ipak u trenutnoj situaciji najpotrebniji. Ova hrabra majka brine o svojoj djeci nakon što ju ju, kako kaže, suprug napustio i trudi se da ih podiže u vrlo teškim ekonomskim uslovima. Mediha kaže kako skrbi o 13-godišnjem Ibrahimu, 10-godišnjoj Ajli, 9-godišnjoj Saneli, 8-godišnjoj Ajni i 7-godišnjem Sanelu. Porodica preživljava od dječijeg doplatka i jednokratne novčane pomoći koju neredovno primaju, a kada se saberu sva mjesečna primanja, ona izađu oko 600 maraka. Ipak, u svjetlu trenutne inflacije i opšteg poskupljenja životnih troškova, to je nedovoljno za šestočlanu porodicu.

“Snalazim se kako znam i umijem, sva djeca idu u školu, treba ih opremiti knjigama i školskim priborom, mora im se kupiti odjeća i obuća, djeca moraju nešto pojesti u školi. Sa ovakvim primanjima teško je sve to postići”, kaže Elkasovićeva.

Ipak, ono što je za ovu porodicu trenutno najveći problem jeste krov nad glavom, obzirom da žive u tuđoj kući. Majka kaže kako su objekat dobili od vlasnice na besplatno korištenje, ali se kuća nalazi u vrlo lošem stanju jer se radi o objektu izgrađenom prije pedesetak godina. Svuda je mnogo vlage, krov prokišnjava na više mjesta, stolarija je dotrajala i za vrijeme zime porodica je prisiljena da boravi u kuhinji koju zagrijava šporet na drva.

Problem su i režije, pa Elkasovićeva kaže kako joj je, zbog puknuća cijevi stigao račun za vodu od 600, a dug za električnu energiju iznosi 166 maraka.

Nedavno im se pokvarila i veš mašina, pa je prisiljena prati veš i odjeću na ruke.

“Najveća nam je potreba neki pristojan smještaj, da se djeca ne porazbolijevaju. Kuća nije naša i ako vlasnica odluči da je proda ili iznajmi, kuda ću ja s petoro djece”, pita se majka.

Primjeri poput ovakvih, gdje maloljetna djeca žive i odrastaju u uslovima nedostojnim čovjeka, trebaju biti alarm u svakoj društvenoj zajednici koja drži do sebe. Ovoj porodici je potrebna pomoć, a svi koji žele da im pomognu mogu ih posjetiti na adresi Oslobodilačka 44 ili više informacija dobiti kod Crvenog križa Općine Sanski Most.

Također ovom prilikom objavljujemo i žiro račun samohrane majke za sve koji žele da uplate novčana sredstva: Sparkasse banka 199 044 60759811 58 .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije