Društvo

"Majski pulmološki dani" okupili čak 140 stručnjaka

"Majski pulmološki dani" okupili čak 140 stručnjaka
Foto: Srna | "Majski pulmološki dani" okupili čak 140 stručnjaka

BIJELJINA – U etno-selu Stanišići kod Bijeljine u toku je 31. Međunarodni kongres pulmologa pod nazivom "Majski pulmološki dani", a na kome će tokom tri dana učestvovati oko 140 stručnjaka iz ove oblasti, kao i oko 30 iz oblasti farmaceutike.

Ovaj stručni skup, koji se održava svake godine od 1992, je multidisciplinarnog karaktera, jer teme razgovora nisu samo pulmologija, već i srodne oblasti medicine koje su vezane za pulmologiju, koja, prema riječima stručnjaka iz ove oblasti postaje značajna karika u zdravstvenom sistemu.

 

Mirko Stanetić, pulmolog sa Klinike za plućne bolesti u UKC RS rekao je da pulmologija već korača u budućnosti, te da je njen značaj još veći ako se u obzir uzme kolika je ekspanzija malignih oboljenja na ovim prostorima.

"Susrećemo se sa mnogim nezaraznim, ali i malignim bolestima - astma, hronična plućna bolest, tuberkuloza, virusne infekcije. Ekspanzija malignih oboljenja na našim prostorima je izuzetno prisutna. Svaka od pomenutih bolesti doživjela je potpunu transformaciju u dijagnostičkom i terapijskom pristupu, a ono na čemu treba da radimo jeste da formiramo što veći broj klubova, udruženja kako bismo napravili što tješnju saradnju između nas i pacijenata. Tako smo formirali Udruženja oboljelih od karcinoma pluća", naveo je Stanetić.

On je dodao da svake godine bude izdat časopis, a ovogodišnji je na 4.774 strane.

"Jedini smo u širem regionu gdje ljudi koji napišu i prezentuju svoj tekst, što znači da nemamo predavača po pozivu. Sve su to vlastita iskustva", rekao je Stanetić.

Milan Rančić, profesor sa Kliničko-univerzitetskog centra Klinike za pulmologiju Niš rekao je da pulmolozi postaju vrlo značajna karika u zdravstvenom sistemu, te naveo da je kovid donio nove izazove za pulmologiju u budućnosti, prenosi Srna.

"Jedan od organa gde su nastupila oštećenja usled kovida jesu pluća. Najčešće, čak i posle infekcije, ima slučajeva da sve nije gotovo, a to nas stručnjake obavezuje da istražimo koje su posledice, kako ih prepoznati, kako ih uspešno sanirati i lečiti", istakao je Rančić.

Lidija Ristić, predsjednik Udruženja pulmologa Srbije rekla je da je postkovid era tek počela i da se mnogo toga još treba i dokazati, poput toga kakve su posljedice kovida, šta je proizveo kod pacijenata i koje bolesti otkrio.

"Sve to traži duži period. Najbitnije je da se na ciljanim grupama ispitanika istražuje - kako se pogoršava njihova plućna astma, kako se pogoršava plućna fibroza, odnosno promjene na plućnom tkivu i o ovome će biti riječi", poručila je Ristićeva, ističući da na ovom skupu pulmolozi izlažu rezultate sopstvenog istraživanja, što je velika inspiracija za generaciju mladih koji dolaze.

"Ovdje smo sa šestoro mladih pulmologa koji su napisali svoja istraživanja, uz našu podršku", kazala je ona.

Ovaj kongres pulmologa održava se pod okriljem Udruženja pulmologa/pneumoftiziologa Republike Srpske.

Savjet za zdravlje pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštitite RS akreditovao je "Majske pulmološke dane", kao internacionalni kongres najvišeg ranga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije