Društvo

Mala lavica Dalal se vraća kući

Mala lavica Dalal se vraća kući
Foto: N.N. | Mala lavica Dalal se vraća kući

BIHAĆ - Hospitalizacija dvogodišnje Dalal Omerović, nad kojom je prije nekoliko mjeseci izvedena teška i komplikovana operacija transplantacije koštane srži na klinici u njemačkom gradu Esen, okončana je i ona se, skupa s roditeljima, sprema da krene natrag kući u Bihać.

Roditelji djevojčice kažu kako će se ona periodično morati javljati na kontrole, s obzirom na to da liječnici procjenjuju da će narednih 18 mjeseci biti kritičan period.

"Svi zajedno, uz božju pomoć, izborili smo ono najbolje, da ove okice žive, da nam svakodnevno daju snagu i da nam pokažu da je sve moguće, samo ne smijemo odustati. Nikada. Draga armijo dobrih ljudi, Dalal se sa svojim roditeljima vraća kao pobjednik u svoj Bihać na najljepšoj Uni. Transplantacija je uspjela, ali se njena bitka nastavlja i ona se ne predaje, jer se tek dvije godine poslije transplantacije može potvrditi izlječenje", poručili su roditelji djevojčice.

Inače, nalazi posljednje punkcije krvnih zrnaca od prije dvadesetak dana pokazali su da su stanice donora potpuno zamijenile kontaminirane stanice u krvi djevojčice. Prva naredna kontrolna punkcija trebalo bi da bude obavljena u septembru ove godine.

Inače, sudbina male djevojčice, koja je zbog svoje hrabrosti i ustrajnosti zaradila epitet lavice, ujedinila je sve dobre ljude širom regiona, ali i svijeta. Njena borba je bila teška i praćena brojnim zdravstvenim komplikacijama, ali je volja za životom nadvladala sve poteškoće. Podsjetimo da se ona punu godinu dana liječila u zdravstvenoj klinici u Esenu, gdje je najprije bila podvrgnuta hemioterapiji. Međutim, liječnici su ustanovili kako je neophodno da se obavi teška operacija transplantacije koštane srži kako bi se spasao njen život i ona je urađena nakon što je pronađen odgovarajući donor.

Bezbrižno djetinjstvo male Dalal surovo je prekinuto odmah nakon njenog prvog rođendana, kada je dijagnosticirano da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije. Nakon što su se obratili zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji i susjednoj Hrvatskoj, njeni roditelji Hajrudin i Indira Omerović su odlučili da liječenje djevojčice nastave u inostranstvu, s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti. Tužna sudbina djevojčice ujedinila je dobre ljude širom svijeta, te je u brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno 270.000 eura i ovim novcem je plaćeno njeno liječenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije