Društvo

Mališani dobili poklone iz Brisela

Mališani dobili poklone iz Brisela
Foto: N.N. | Mališani dobili poklone iz Brisela

DOBOJ - Podjelom poklona najmlađim članovima zajednice dobojski i teslićki Jevreji obilježili su u Jevrejskom kulturnom centru "Bejt šalom" dvodnevni praznik Purim.

"Pokloni su različiti za svako dijete, sadrže naše slatkiše, po našim običajima. To je praznik darivanja, jedni drugima, razmjenjujemo poklone. To je više za djecu onako najradosniji praznik. Svaki praznik je na svoj način radostan za nas", rekla je Danica Diamant iz Teslića.

Pokloni za najmlađe su stigli iz Brisela. Naime, Evropska jevrejska asocijacija je darove poslala na adrese oko 600 zajednica Jevreja širom Starog kontinenta, te su isti stigli i u Doboj.

"Ovakvi pokloni sadrže knjigu o Esteri, koju mogu čitati da više saznaju. Na taj način mi jačamo i vjeru kod naših članova", kaže Dario Atijas, sekretar dobojske Jevrejske opštine, te dodaje da je Purim specifičan praznik po tome što je običaj da se taj dan Jevreji maskiraju.

Ovim praznikom obilježava se oslobođenje Jevreja, pojašnjava Danijel Atijas, predsjednik Jevrejske opštine, a ključna ličnost je bila Estera.

"I upravo ovaj praznik je posvećen Esteri jer ona sakuplja snagu kao žena, javlja se kralju i moli ga da se zauzme. Tim svojim zalaganjem ona oslobađa Jevreje od zlog Amana. Mi smo dobili od naših prijatelja iz Evropskog jevrejskog kongresa i rabina male poklone koji sadrže čegrtaljke koje se u tom protestu protiv Amana koriste. Takođe, u seder večeri stavljaju se kolačići, pokloni koji se zovu Amanovi džepovi ili Amanove uši, u smislu da taj protivnik bude uništen", ispričao je Atijas.

Danas je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović čestitao svim Jevrejima i jevrejskim opštinama u Srpskoj i BiH praznik Purim, sa željom da ga proslave s bližnjima, u dobrom raspoloženju.

"Neka nas Purim, koji slavi čudesno spasenje jevrejskog naroda, podsjeti na važnost njegovanja istinskih vrijednosti - pravednosti, dobrote i iznad svega ljubavi prema bližnjima. Želim vam radostan Purim", naveo je u svojoj čestitki vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije