Društvo

Mališanima na internetu prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju

Mališanima na internetu prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju
Foto: Ilustracija | Međunarodni dan nestale djece: Mališanima prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju

BANJALUKA - Uočili smo da se najčešći pojavni oblici elektronskog nasilja nad djecom odnose na ugrožavanje prava djeteta na njegovu privatnost iznošenjem njegovih ličnih i porodičnih prilika, zatim kroz uznemiravanje, vrijeđanje, slanje neprimjerenih i prijatećih poruka, podsticanje na mržnju, na nasilje.

To je za "Nezavisne" izjavila Dragica Radović, ombudsman za djecu RS, povodom Međunarodnog dana nestale djece, koji je obilježen u ponedjeljak, a u čijem je fokusu sprečavanje vrbovanja djece na internetu.

MUP-u Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen nestanak šestoro djece - pet djevojčica i jednog dječaka, a policajci su ih sve pronašli žive i zdrave.

Radovićeva ističe da roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na internetu, te je važno naučiti mališane kako se sigurno koristiti internetom, kao što ih učimo kako prepoznati i izbjeći rizike i opasnosti u svakodnevnom životu.

"Nasilje odraslih nad djecom putem interneta najčešće se odnosi na dječju pornografiju i pedofiliju. Lažno se predstavljajući na internetu lako zadobijaju povjerenje djece i postaju njihovi 'prijatelji'. Onda kad su postali prijatelji, svi njihovi razgovori i dogovori su 'samo njihova tajna'", navodi Radovićeva.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je član Međunarodne organizacije "Amber Alert Europe", kažu da povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, sprovode kampanju #NemojBitiLakPlijen.

Cilj kampanje je da obrazuje djecu, naročito tinejdžere, o vrbovanju na internetu. Ovu kampanju osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica. Stručnjaci ove mreže kažu da još ne postoji svijest o vrbovanju na internetu.

"Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta, dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu", smatraju policijski stručnjaci, a navodi se u saopštenju iz MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije