Društvo

Mališanima na internetu prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju

Mališanima na internetu prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju
Foto: Ilustracija | Međunarodni dan nestale djece: Mališanima prijete, uznemiravaju ih i vrijeđaju
Dragan Sladojević

BANJALUKA - Uočili smo da se najčešći pojavni oblici elektronskog nasilja nad djecom odnose na ugrožavanje prava djeteta na njegovu privatnost iznošenjem njegovih ličnih i porodičnih prilika, zatim kroz uznemiravanje, vrijeđanje, slanje neprimjerenih i prijatećih poruka, podsticanje na mržnju, na nasilje.

To je za "Nezavisne" izjavila Dragica Radović, ombudsman za djecu RS, povodom Međunarodnog dana nestale djece, koji je obilježen u ponedjeljak, a u čijem je fokusu sprečavanje vrbovanja djece na internetu.

MUP-u Srpske je u prva četiri mjeseca ove godine prijavljen nestanak šestoro djece - pet djevojčica i jednog dječaka, a policajci su ih sve pronašli žive i zdrave.

Radovićeva ističe da roditelji nisu u prilici stalno nadgledati aktivnosti svoje djece na internetu, te je važno naučiti mališane kako se sigurno koristiti internetom, kao što ih učimo kako prepoznati i izbjeći rizike i opasnosti u svakodnevnom životu.

"Nasilje odraslih nad djecom putem interneta najčešće se odnosi na dječju pornografiju i pedofiliju. Lažno se predstavljajući na internetu lako zadobijaju povjerenje djece i postaju njihovi 'prijatelji'. Onda kad su postali prijatelji, svi njihovi razgovori i dogovori su 'samo njihova tajna'", navodi Radovićeva.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je član Međunarodne organizacije "Amber Alert Europe", kažu da povodom 25. maja, Međunarodnog dana nestale djece, sprovode kampanju #NemojBitiLakPlijen.

Cilj kampanje je da obrazuje djecu, naročito tinejdžere, o vrbovanju na internetu. Ovu kampanju osmislili su članovi Mreže policijskih eksperata za nestala lica. Stručnjaci ove mreže kažu da još ne postoji svijest o vrbovanju na internetu.

"Pažnja je često usmjerena na opasnosti iz spoljnog svijeta, dok djeca jednako mogu biti izložena bezbjednosnim rizicima kada su kod svoje kuće i kad su uključena u aktivnosti na internetu. Naročito sada kada djeca više nego ikada provode vrijeme na internetu, važno je podići svijest o ovom problemu i dati djeci neophodne smjernice kako bi se zaštitili od predatora na internetu", smatraju policijski stručnjaci, a navodi se u saopštenju iz MUP-a Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije