Društvo

Maloljetne zatvorenike u Tuzli vežu lisicama

Maloljetne zatvorenike u Tuzli vežu lisicama
Maloljetne zatvorenike u Tuzli vežu lisicama

SARAJEVO, BANJALUKA - Institucija ombudsmana BiH ocijenila je Odgojnopopravni dom u Tuzli kao najgoru ustanovu u kojoj borave maloljetnici u sukobu sa zakonom.

U izvještaju koji je ova institucija uradila zajedno sa UNICEFom BiH sa žaljenjem se konstatuje da se i nakon više obilazaka i posjeta, kao i preporuka, još koristi posebna prostorija za izolaciju, a maloljetnike i dalje vezuju lisicama kako bi spriječili samopovređivanje i ugrožavanje ostalih zatvorenika, što je, kako su ocijenili, nedopustivo.

Maloljetni zatvorenici poručili su kako se osjećaju beskorisno, da zakoni i pravilnici u ovoj ustanovi u Tuzli ne vrijede, da nemaju povjerenje u institucije i da jedva čekaju da se presele u Odgojnopopravni dom u Orašju, koji je u izgradnji, a u kojem će im, tvrde, biti bolje.

Ombudsmanima je razgovor sa jednim od zatvorenika bio dovoljan da se uvjere u situaciju koja vlada u ovoj ustanovi.

"Dođite nenajavljeno. Nas su jutros postrojili od osam da vas čekamo, morali smo srediti sobe... Prije nekoliko dana su okrečili, a sve zbog vas. Niko nije ništa uspio uraditi, nećete ni vi, džaba ste došli. Bili su ovdje i neki iz Evropskog  komiteta, ma džaba sve. Ovdje je gore nego u zatvoru u Zenici. U Zenici imaju barem vikend dopuste. Ovo je ovdje logor", povjerio se jedan od maloljetnih zatvorenika, navodi se u izvještaju.

Nešto bolju ocjenu dobilo je Odjeljenje maloljetničkog zatvora pri Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a kao najveći problem se navodi nedostatak stručnog osoblja, kao i limena ograda u dvorištu kojom su odvojeni od ostalih zatvorenika, a zbog koje se osjećaju klaustrofobično i izolovano.

Maloljetnici u zeničkom zatvoru na otvorenom provode tri sata dnevno ili duže, a na raspolaganju im je informatička sala, bez pristupa internetu, i teretana koju koriste u periodu od 10 do 13 časova. 

U maloljetničkom zatvoru u Istočnom Sarajevu zatvorenici navode da vaspitači nisu zainteresovani za njihovo stanje, ističući da većinu vremena provode u svojim  kancelarijama, koje se nalaze u prizemlju objekta. Vanzatvorskih pogodnosti nema jer, kako osoblje ističe, postoji bojazan da će one biti zloupotrijebljene za bijeg ili nešto slično.

U izvještaju stoji da maloljetnici iz vaspitnopopravnog doma u Banjaluci nemaju te probleme i često idu u pozorište i bioskop, ali ono što im smeta je to što ih prevozi, kako su naveli, "marica", zbog čega se osjećaju neprijatno.

Iz Institucije ombudsmana BiH su pozvali upravu da riješi ovaj problem i pronađe adekvatan prevoz, a nadležnima su poručili da popravni dom što prije treba izmjestiti iz kruga Kaznenopopravnog zavoda.

Inače, ovaj izvještaj našao se i na dnevnom redu tematske sjednice Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH, koja je održana prošle sedmice.

Juče nismo uspjeli dobiti komentar od članova ove komisije jer nam se niko nije javljao na telefon, kako bismo čuli šta se konkretno može učiniti povodom ove problematike. Takođe, odgovor očekujemo i od federalnog Ministarstva pravde, u čijoj su nadležnosti pomenuti domovi.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije