Društvo

Mamografski pregled gratis uz radioaktivni otpad

Mamografski pregled gratis uz radioaktivni otpad
Foto: Ustupljena fotografija | Gratis uz radioaktivni otpad "poklanjaju" mamografski pregled

DVOR NA UNI – U Dvoru na Uni je 19. septembra ispred Info centra o radioaktivnom otpadu održan besplatni mamografski pregled za žene i to u organizaciji Fonda za finansiranje razgradnje NEK.

Kako su saopštili iz Fonda, pregled je bio omogućen svim ženama s područja Opštine Dvor bez obzira na dob, a pregledu se odazvalo 50 žena.

"Ranim otkrivanjem malignih bolesti znatno se povećava mogućnost izlječenja, a otkrivanjem bolesti u početnoj fazi ona se može u potpunosti izliječiti. Preventivni pregledi, rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze spašava živote.  Pregled je održan u organizaciji Fonda za financiranje razgradnje NEK i Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije", naveli su iz Fonda.

Mario Crnković, predsjednik Udruženja "Green team" iz Novog Grada, rekao je "Nezavisnim novinama" da je jako ružno da se kao gratis uz radioaktivni otpad "poklanja" mamografski pregled.

"Ovo je jedan od niskih udaraca kako bi se slomio građanski otpor oko planiranog skladištenja radioaktivnog otpada. Zloupotrebljava se tužna pozicija u kojoj se nalazi povratnička populacija i mještani Dvora na Uni. Ovo postaje nova faza prljave kampanje u promociji radioaktivnih otpada za koje će se još malo početi govoriti da je nešto dobro", naglasio je Crnković.

Dodao je da se zloupotrebljava potreba brige o ženskom zdravlju.

"Info centar je osnovna karika propagande u dopremanju radioaktivnih otpada iz Slovenije i drugih opasnih otpada iz Hrvatske uz rijeku Unu, a besplatan pregled dojki je organizovan samo zbog promocije Info centra", naveo je Crnković.

Podsjećamo, Hrvatska planira da svoj radiaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" u Sloveniji, te sav svoj postojeći otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora u Dvoru na Uni, koja je na samoj granici sa BiH, a vazdušnom linijom je udaljena oko 800 metara od Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije