Društvo

Pratite nas na Google news

Manjak učenika u Sanskom Mostu, Gimnazija pred gašenjem

Manjak učenika u Sanskom Mostu, Gimnazija pred gašenjem
Foto: N.N. | Manjak učenika u Sanskom Mostu, Gimnazija pred gašenjem
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Gimnazija u Sanskom Mostu se unatrag više godina susreće s velikim problemom koji je vezan za nedovoljan broj učenika koji žele da pohađaju tu školsku ustanovu.

I ove godine u sanskoj Gimnaziji muku muče da formiraju odjeljenje u prvom razredu s obzirom na to da je upisan svega 21 učenik, što je manje od broja učenika propisanih važećim pedagoškim standardima.

Direktor ove školske ustanove Nasution Kljunić ističe kako je trenutni broj učenika 76, s tim da je već nekolicina njih najavila svoj odlazak.

"Nažalost, procesi koji se odvijaju posljednjih godina doveli su nas do toga da će ovo biti posljednja godina kako Gimnazija postoji kao samostalan pravni subjekat. Već naredne godine planira se njeno gašenje i ona će biti inkorporirana u budući srednjoškolski centar", istakao je Kljunić za "Nezavisne".

On je dodao kako su od Ministarstva obrazovanja USK već dobili naredbu o izradi elaborata u vezi s pomenutim aktivnostima.

Nažalost, Gimnazija je od svih obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu, ali i šire, pretrpjela najveće posljedice ukupnih društvenih kretanja u posljednjoj deceniji. Prije svega to se odnosi na porast interesovanja za obrazovanje u praktičnim zanimanjima koja su cijenjena i tražena u inozemstvu, a drugi razlog je demografske prirode i odnosi se na intenzivno iseljavanje domaćeg stanovništva u zapadnoevropske zemlje, zbog čega je sve manji broj učenika na ovim prostorima. Poput Gimnazije, u Sanskom Mostu slična situacija je i sa Srednjom poljoprivrednom školom "Sanus futurum", gdje je u prvi razred upisano svega 13 učenika, dok je upisne planove ostvarila samo Mješovita srednja škola, gdje je najveće interesovanje učenika za zanimanja medicinara, ekonomiste, programera na CNC mašinama i elektrotehničara.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije