Društvo

Pratite nas na Google news

Manje novca narodnoj kuhinji u Tuzli

Manje novca narodnoj kuhinji u Tuzli
Foto: N.N. | Manje novca narodnoj kuhinji u Tuzli
Nataša Tadić

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost na odluku kojom se Udruženju HO "Merhamet" Sarajevo, Regionalni odbor Tuzla, planirana budžetska sredstava u iznosu od 300.000 KM za potrebe narodne kuhinje "Imaret" Tuzla, umanjuju za oko 63. 000 KM.

Umjesto 300.000 KM, narodnoj kuhinji "Imaret" ići će oko 237.000 KM, odnosno po oko 20.000 mjesečno. Razlog ove odluke je, kako tvrde iz Vlade TK, nenamjenski utrošak sredstava tokom 2016, 2017. i 2018. godine. Zakonom o izvršenju budžeta Tuzlanskog kantona za 2019. godinu propisano je da će se korisniku umanjiti proračunska sredstva u godini u kojoj je utvrđeno nenamjensko korištenje sredstava.

"Ovo je jedna od rijetkih odluka u dosadašnjoj praksi ove vlade i to će uvijek raditi gdje bude participirala u finansiranju nekih udruženja, organizacija, javnih ustanova. Tražit ćemo detaljni pregled utroška sredstava i ovako ćemo postupiti sa onima koji ne budu trošili sredstva namjenski", pojasnio je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Direktorica RO "Merhamet" Tuzla Mensura Husanović kazala nam je da je iznenađena odlukom i da sredstva nisu trošena nenamjenski.

Najčitanije