Društvo

Pratite nas na Google news

Marin: Prijava protiv bivše uprave ŽRS spremna

Marin: Prijava protiv bivše uprave ŽRS spremna
Foto: Arhiva | Marin: Prijava protiv bivše uprave ŽRS spremna
Srna

BANJALUKA - Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je Srni da će na današnjem sastanku sindikata "Željeznica Republike Srpske" u Banjaluci biti razgovarano o podnošenju krivične prijave protiv bivše uprave koja je, kako je rekao, nezakonitim odlukama pričinila ogromne gubitke preduzeću.

"Prijava je pripremljena. Trebamo je potpisati i predati u tužilaštvo", rekao je Marin.

On je naveo da će biti riječi i o organizaciji sastanka sa Konfederacijom sindikata Republike Srpske radi dogovora o protestima s ciljem povećanja plata radnicima.

"Planiramo, ako uspijemo, organizovati masivnije proteste, ne samo da bismo riješili pitanje plata željezničara, već i svih radničkih prava u Srpskoj. Za sada imamo podršku članica Konfederacije, pa ćemo vidjeti koliko će se to proširiti", rekao je Marin.

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija koje djeluju pri "Željeznicama Republike Srpske" su na sastanku 8. jula u Doboju najavili da će podnijeti prijave protiv odgovornih lica za nesavjesno poslovanje i nanesenu višemilionsku štetu kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa radnicima.

Predstavnici ovih sindikalnih organizacija održali su 7. juna polučasovni štrajk upozorenja sa kojeg su poručili da žele povećanje plata do 12 odsto u naredna tri mjeseca ili će, u suprotnom, pristupiti sindikalnim metodama borbe za ostvarivanje radnih prava.

Štrajku se nisu odazvale dvije sindikalne organizacije - Sindikat mašinovođa iz Banjaluke i Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

U okviru "Željeznica" djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije