Društvo

Marko Rajković čuva "šklopac" od zaborava

Marko Rajković čuva "šklopac" od zaborava
Marko Rajković čuva "šklopac" od zaborava

MRKONJIĆ GRAD - Marko Rajković (1957) iz Mrkonjić Grada čuva tradiciju izrade starih srpskih sklopivih noževa - šklopaca /sklopaca/.

Rajković više od dvadeset godina svaki slobodan trenutak poklanja ručnoj izradi noževa svih vrsta i oblika. Kaže da se još kao dječak "zaljubio“ u očev šklopac, koji je često uzimao bez dozvole, što mu je pričinjavalo posebno zadovoljstvo.

Šklopac je dio tradicije srpskog naroda i često ga nazivaju džepni ili čobanski nož, jer su ga čobani nosili u džepovima ili uz odjeću, a najviše su ga koristili za spremanje hrane i za djeljanje drveta.

Rajković je ispričao Srni kako je naučio vještinu pravljenja noževa.

"Sam sam se opredijelio za pravljenje noževa i sam sve naučio. Bitno je da u nečemu uživaš i da nešto voliš i onda ti to i polazi za rukom“, kaže Rajković i dodaje da se odmara uz ovaj neobičan hobi.

Objašnjava da je izrada šklopca zahtjevna i da ima više faza -  izradu korica i izradu oštrice.

"Za izradu korica potrebni su rogovi od ovna,  koji se kuvaju, peglaju, suše i grubiraju. Ovnujske rogove uzimam u klaonicama i siječem dijelove koji mi trebaju, pa tek onda prelazim na kuvanje“, priča majstor za noževe.

Oštrice pravi od rosvaja, pa onda to sve sklapa u korice.

"Sve ručno sklapam i rezbarim i na kraju na njih stavljam ukrase od mesinga“, kaže Rajković i pojašnjava da se koristi samo sitnim alatom - brusilicama i turpijama.

Ako ima pripremljen materijal, za jedan dan može da napravi dva šklopca, a mjesečno otprilike dvadesetak.

"Godišnje ih napravim više od  dvije stotine, imam porudžbe sa raznih strana. Mojih šklopaca ima i u Australiji,  Sloveniji i širom bivše Jugoslavije“ , kaže Marko  i dodaje da ih ljudi kupuju kao suvenire.

Osim šklopaca, Marko pravi i druge noževe: lovačke, zatim za klanje stoke, za pršute, "kukane"...I za njihovu izradu koristi rosvaj za oštrice, a za korice drvo od bagrema, od šljive, kruške i drugog.

Marko pravi i alatke, kao što su motike, trnokopi i slično.

Cijene noževa su različite,  od 20 KM, pa naviše, zavisno od veličine noža i kvaliteta materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije