Društvo

Maturanti još nisu otpisali matursku zabavu

Maturanti još nisu otpisali matursku zabavu
Foto: N.N. | Maturanti još nisu otpisali matursku zabavu

DOBOJ - Pandemija virusa korona poremetila je planove dobojskim maturantima, koji još ne gube nadu da će svoje srednjoškolsko obrazovanje okončati u raskošnim haljinama i svečanim odijelima na maturskim zabavama, kojih, po svemu sudeći, neće biti u ranije zakazanim terminima.

"Ja sam se nadala, a i dalje se nadam maturskoj zabavi, kao i moji drugari iz razreda. Haljinu sam htjela da sašijem, ali, eto, otkazala sam kad je sve ovo krenulo. To je trebalo da bude duga haljina zelene boje, gore uska i od grudi da se širi i pada na pod... Nadam se da će sve ovo brzo proći i da će bar u nekom drugom terminu biti realizovana zabava", iskrena je Andrea Blagojević, maturantkinja Ugostiteljske i trgovinske škole.

Maturske zabave tradicionalno se održavaju u drugoj polovini maja, ali pripreme počinju znatno ranije.

"Još u februaru su počele pripreme za maturantsko veče, biranje pratnje, razgledanje haljina, odlučivanje koja frizura bi najbolje stajala... Nisam kupila haljinu, željela sam da bude široka i sjajna, da doslovno zablistam te večeri. Naravno da smo razočarani što na ovakav način zauvijek napuštamo školske klupe", kazala je Anđela Ćurguz, maturantkinja Gimnazije "Jovan Dučić", koja je 22. maja trebalo da proslavi kraj školovanja.

"Htjela sam neku lijepu, pristojnu, čarobnu haljinu. To mora da bude ljubav na prvi pogled, da klikne, ona da voli mene i ja nju (smijeh). Kad se držite jednog datuma, pa vam se to sve pomjeri unedogled... Ipak, nadamo se rješenju nadležnog ministarstva i grada te da će izaći u susret svojim maturantima, naravno uz preventivne mjere", nada se Vana Raljić, maturantkinja Ekonomske škole.

U ovoj školi 113 đaka su maturanti, dok ih je u Ugostiteljskoj i trgovinskoj 116, i svi oni su se radovali završetku školovanja i očekivali su da će proslaviti matursko veče kako su to radile i mnoge generacije prije njih.

"Matursko veče je bilo dogovoreno za 21. maj. Proslave u ovom terminu neće biti. Meni bi lično bilo izuzetno žao ukoliko ove godine ne bude proslave maturske večeri, ali zdravlje je na prvom mjestu. Pratimo stav struke i nadležnih institucija. Naši maturanti nisu izgubili nadu da će obući svečane haljine i odijela te prošetati parkom, samo u nekom drugom terminu", poručila Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

"Neki su kupili maturske haljine i odijela, dok drugi za to nisu imali priliku zbog nastale situacije. Uzevši sve u obzir, svi su istog stava - da treba biti strpljiv, pripremati se za odbranu maturskih radova, ali i priželjkivati bolji razvoj epidemiološke situacije kako bi se možda krajem juna mogla realizovati maturska zabava", kazala je Sandra Lukajić, razredni starješina odjeljenja maturanata u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi.

U Saobraćajnoj i elektro školi 159 učenika trebalo je 16. maja da otvori sezonu maturskih zabava.

"Ja ću, umjesto na toj večeri, učenike pozdraviti preko e-školskih novina. Klasične večeri sigurno neće biti, a da li će se učenici, kad se stvore uslovi, okupiti po odjeljenjima ili više njih, ostaje da se vidi", rekao je Spasoje Vasiljević, direktor škole, a proslavi maturske večeri u naknadnom terminu se nadaju i učenici još dvije dobojske srednje škole - Medicinske i Tehničke škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije