Društvo

Medeno polje opet opcija za migrante u USK

Medeno polje opet opcija za migrante u USK
Foto: N.N. | Medeno polje opet opcija za migrante u USK

BIHAĆ - Operativna grupa za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu zatražila je od nadležnih institucija da još jednom razmotre mogućnost o uspostavljanju prihvatnog centra za migrante na lokalitetu poljoprivredne farme u mjestu Medeno polje, nadomak Bosanskog Petrovca. Obrazloženo je to time da dolaze hladnije vremenske prilike te da, prema procjenama, više od dvije hiljade migranata boravi u neadekvatnom smještaju bez čvrstog krova nad glavom.

Podsjećamo da je lokacija Medeno polje bila aktuelna prije nešto više od mjesec dana, ali se od nje odustalo zbog protivljenja lokalne zajednice, ali i međunarodnih organizacija koje odbijaju finansiranje adaptacije objekata u privatnom vlasništvu. Međutim, vlasti u USK i dalje smatraju kako se radi o najboljoj lokaciji gdje bi se mogli smjestiti migranti.

Također, zaključeno je da je sigurnosna i humanitarna situacija na području kantona veoma složena te da se nadležne institucije i međunarodne organizacije u proteklom periodu i pored obećanja nisu aktivnije uključile u rješavanje migrantske krize.

"Nije uspostavljena potrebna koordinacija učesnika u upravljanju migracijama, nisu određene nove lokacije za migrantske centre kako bi Unsko-sanski kanton bio rasterećen niti su ispoštovani ranije predviđeni rokovi za izmještanje sadašnjih migrantskih centara iz urbanih zona Bihaća i Velike Kladuše", istakao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Zbog toga je operativna grupa usvojila više zaključaka koji imaju za cilj da se aktuelna migrantska kriza stavi pod punu kontrolu.  Tako je međunarodnim organizacijama zabranjeno da bez saglasnosti Operativne grupe produžuju postojeće ili sklapaju nove ugovore za smještaj migranata, a zabranjen je i prihvat novih migranata u centre "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije