Društvo

Medicinari idu u generalni štrajk

Medicinari idu u generalni štrajk
Foto: Nataša Tadić | Medicinari idu u generalni štrajk

TUZLA - Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona donio je danas odluku o stupanju u generalni štrajk 31. decembra.

Prethodno su uposleni u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu i danas održali polusatni mirni protest. Oni traže da im se isplati pomoć od 1.080 KM prema Uredbi federalne vlade, ali i da se riješi pitanje povećanja satnice i novog kolektivnog ugovora.

Halida Gulamović radi u vešeraju u Univerzitetsko-kliničkom centru već 27 godina i ima minimalnu platu.

"Moja plata je 573 KM, najniži koeficijent. Ne možete preživjeti s tim ni 10 dana. Posla ima i radi se, a uslovi su katastrofa. Nikada gore nije bilo. Preživljavamo dan po dan", priča ova radnica i naglašava da joj je teško bilo gdje sada tražiti drugi posao zbog godina.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu FBiH, podsjetio je da je Sindikat u maju uputio zahtjev Vladi TK za povećanje satnice zbog inflacije.

"Nismo dobili nijedne marke. Pokušaj da vrdaju između zakonskog propisa ko je poslodavac, a ko nije, kako da urade, na koji način, doveo je do ovog stanja. Mi smo popustili u svojim zahtjevima, uradili sve, ali oni nisu ispunili svoj dio. Da jesu, mi bismo sada bili u pregovorima za novi kolektivni ugovor", kazao je Latifović i dodao da se pregovori vode sa nekompetentnim ljudima koji ne mogu odlučiti i riješiti ovaj problem.

Sav ovaj problem se pretvorio u lošu komunikaciju političara, koji bi trebali da budu na strani zdravstvenog sistema i da se bave reformama, ispravljanju manjkavosti i pravilno preraspoređuju novac, smatraju sindikati.

"Novca za ovo što mi tražimo ima. Ovdje je u pitanju preraspodjela novca. Iza toga stoje neki politički moćnici koji na neki način ovo sve podržavaju, ovakav način funkcionisanja zdravstva. Mi smo uvijek bili kvalitetni partneri, ne želimo ugroziti vlastiti zdravstveni sistem", izjavio je Esad Brkić iz Nezavisnog strukovnog sindikata uposlenih u zdravstvu TK.

Ukoliko se ne pronađe rješenje i ne postigne dogovor, uposleni u zdravstvu će stupiti u štrajk.

Sa druge strane, iz resornog ministarstva su prošle sedmice pojasnili da Vlada TK i ministarstvo nisu nadležni za isplatu jednokratne pomoći, već to isplaćuje menadžment zdravstvenih ustanova, a što je nemoguće jer posluju u minusu. Kada je u pitanju novi kolektivni ugovor, ništa još nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije