Društvo

Medicinari stupili u polučasovni štrajk upozorenja

Medicinari stupili u polučasovni štrajk upozorenja
Foto: Velibor Tripić | Medicinari stupili u polučasovni štrajk upozorenja

BANJALUKA - Strukovni sindikat doktora medicine RS organizovao je danas polučasovni štrajk upozorenja ispred Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, gdje se okupilo oko 50 zdravstvenih radnika.

Oni su na čelu sa Miodragom Femićem, predsjednikom Strukovnog sindikata RS tražili povećamnje plata za 25 odsto, te izdvajanje toplog obroka i regresa iz osnovne plate.

Takođe traže redovnu isplatu plata i naknada do 30-og u mjesecu, redovnu uplatu doprinosa i poreza, te redovnu ispatu prevoza i jubilarnih nagrada.

Femić je istakao da se štrajk upozorena organizuje i u drugim opštinama RS, te najavio stupanje u generalni štrajk ako im ne budu ispunjeni zahtjevi.

Bogdanić: Današnji štrajk u službi politike i SZP-a

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je Srni da je današnji štrajk upozorenja, koji je u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj organizovao Strukovni sindikat doktora medicine, bio u službi politike i Saveza za promjene.

Bogdanić je istakao da je predsjednik pomenutog sindikata Miodrag Femić do sada jasno stavio do znanja "da se ne bavi problemima zdravstvenih radnika nego politikom".

"Ono što je najvažnije jeste da se, po mojim saznanjima, štrajku odazvao jako mali, zanemariv broj zdravstvenih radnika od njih 14.000, koliko ih ima u Republici Srpskoj", rekao je Bogdanić.

Bogdanić je zahvalio onim zdravstvenim radnicima koji, kako je naveo, nisu nasjeli na ovakav vid vođenja politike i uključivanje sindikata u politikanstvo i predizbornu kampanju.

On je dodao da im kao ministar obećava da će i ova i sve buduće vlade i dalje raditi da poboljšaju uslova rada i primanja zdravstvenih radnika.

"Onima koji su pokušali da u ovo vrijeme, 15-ak dana prije izbora, iskoriste zdravstvene radnike za nekakvo skupljanje političkih poena, to neka im služi na čast", poručio je Bogdanić.

Bogdanić je naveo da je jako dobro da su se zdravstveni radnici izdigli iznad politike i da se bave onim što jeste najbitnije, a to je očuvanje zdravlja stanovništva Republike Srpske.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske održali su danas polučasovni štrajk upozorenja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije