Društvo

Medicinari u Sanskom Mostu odvajaju od usta za spas bolnice

Medicinari u Sanskom Mostu odvajaju od usta za spas bolnice
Foto: N.N. | Medicinari u Sanskom Mostu odvajaju od usta za spas bolnice

​SANSKI MOST - Zaposlenici Opće bolnice u Sanskom Mostu već punih deset godina dobrovoljno se odriču dijela ličnih dohodaka kako bi ustanova u kojoj su zaposleni mogla opstati.

Prema riječima direktora Mustafe Avdagića, to je jedina zdravstvena ustanova u Unsko-sanskom kantonu, pa i šire, gdje radnici ne dobijaju naknade za topliobrok i regres.

Ističe kako je to bio jedini način da se omogući njihova funkcionalnost i ekonomski opstanak, ali i da se zadrže radna mjesta.

"Zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti. Ovakvu situaciju smo prihvatili kao žrtvu, tako da već godinama funkcioniramo na ovaj način", istakao je Avdagić za "Nezavisne".

On je dodao kako bi se uskoro mogli naći u većim problemima, ukoliko počne primjena novog kolektivnog ugovora u zdravstvu, kojim se predviđa povećanje ličnih dohodaka.

Inače, Opća bolnica u Sanskom Mostu se dugi niz godina suočava s velikim finansijskim poteškoćama, s obzirom na to da se njen rad finansira sredstvima Zavoda za zdravstveno osiguranje USK, ali je to dostatno jedino da se isplate lični dohoci za 95 radnika.

Jedan od osnovnih razloga loše finansijske situacije je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, i koji iznosi nešto preko pedeset posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim općinama, što je najlošiji procenat u USK.

"S obzirom da se novac namijenjen zdravstvu raspodjeljuje upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućava finansiranje svih zdravstvenih timova koji su nam potrebni, tako da godišnje nedostaju značajna sredstva kako bismo bili finansijski rentabilni", kaže Avdagić.

Dodaje kako je, uprkos svemu, bolnica u proteklih deset godina u potpunosti opravdala svoje postojanje, o čemu najbolje svjedoči podatak da se prosječno, tokom jedne godine, u ovoj zdravstvenoj ustanovi obavi oko 400 operativnih zahvata i spasi na desetine ljudskih života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije