Društvo

Pratite nas na Google news

Medicinari u USK poniženi predloženim povećanjem plata od 35 KM

Medicinari u USK poniženi predloženim povećanjem plata od 35 KM
Foto: N.N. | Medicinarima u USK ponižavajuće predloženo povećanje plate od 35 KM
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu Unsko-sanskog kantona ocijenio je neprihvatljivim i ponižavajućim prijedlog Vlade USK da im se koeficijent za obračun ličnih dohodaka poveća za 0,1 posto.

Ovaj prijedlog je predstavnicima Sindikata iznijela resorna ministrica zdravstva Nermina Ćemalović, istakavši kako je to povećanje u skladu s trenutnim finansijskim mogućnostima.

Predsjednik pomenutog sindikata Mirsad Muhamedagić kaže kako Vlada gazi sopstvena obećanja.

"Prvo su predložili povećanje od 0,3, pa su to potom korigovali na 0,2 posto i sada nam nude jedan sraman prijedlog. Smatramo kako to nije u redu jer nas lažu po treći put i samo odugovlače da dobiju na vremenu", kaže Muhamedagić.

Prema njegovim riječima, lični dohoci medicinara bi se po ovom prijedlogu povećali za oko 35 maraka.

"Da li se tim povećanjem mogu zadovoljiti medicinski radnici, hoće li to zaustaviti njihov sve masovniji odlazak u inostranstvo? Neka ljudi procijene sami", kazao je Muhamedagić, dodajući kako su plate zaposlenih u zdravstvu u Unsko-sanskom kantonu među najnižima u Federaciji BiH.

Ministrica Ćemalović kaže kako je finansijska situacija u kantonu veoma teška i da je ovaj prijedlog u skladu s realnim stanjem.

"Obavili smo razgovore s rukovodstvima zdravstvenih ustanova i oni su dali zeleno svjetlo. Ukoliko Sindikat pristane, ovaj prijedlog ćemo ugraditi u kolektivni ugovor. U suprotnom mogli bismo ugroziti finansijsko poslovanje zdravstvenih ustanova i sistem u cjelini", kazala je Ćemalovićeva.

Predstavnici pomenutog sindikata su istakli kako će o prijedlogu upoznati svoje članstvo i potom se o njemu odrediti. Nezavisni strukovni sindikat zdravstvenih radnika organizovao je prije tri mjeseca štrajk tražeći povećanje osnovice za obračun njihovih plata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije