Društvo

Medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize na teret FZO RS

Medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize na teret FZO RS
Foto: Nezavisne novine / Arhiva | Medicinska sredstva za oboljele od bulozne epidermolize na teret FZO RS

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske počeće da finansira set medicinskih sredstava za oboljele od bulozne epidermolize.

Ovo je predviđeno izmjenama Pravilnika o uslovima i postupku obezbjeđivanja medicinskih sredstava, koji je danas usvojio Upravni odbor Fonda.

Set medicinskih sredstava sadrži više od 20 stavki, kao što su mekani silikonski zavoj, sterilna kompresa od gaze, neljepljivi povoj za rane, flaster u kolutu, gel za zaštitu, ublažavanje bola, pospješenje zacjeljivanja oštećenog tkiva usne šupljine, tubifast i drugo.

"Uvođenjem i finansiranjem neophodnih medicinskih sredstava omogućava se sprečavanje komplikacija izazvanim infekcijama i obezbjeđuje se kvalitetniji život oboljelih, jer lijek za buloznu epidermolizu ne postoji, a liječenje je isključivo simptomatsko, koje podrazumijeva svakodnevnu njegu rana i previjanja", saopšteno je iz Fonda.

Uvrštavanjem seta na listu medicinskih sredstava sistemski se rješava jedno od važnih pitanja za oboljele od bulozne eidermolize, jer ranije ovaj potrošni materijal nije bio ni na jednoj listi koju finansira Fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije