Društvo

Medicinski radnici u KS u rigoroznijem štrajku

Medicinski radnici u KS u rigoroznijem štrajku
Foto: Nedžad Uglješa | Medicinski radnici u KS u rigoroznijem štrajku

SARAJEVO - Ljekari i medicinski radnici u Kantonu Sarajevo neće prekinuti štrajk dok, kako poručuju, vlast ne ispuni njihove uslove.

Kako je za "Nezavisne" rekao Edo Selimić, predsjednik Sindikata ljekara i medicinskih radnika KS, štrajk će trajati sve dok se ne potpišu kolektivni ugovori i povećaju plate "bijelim mantilima".

"Mi nismo nehumani, mi smo  'heroji u bijelom', samo što to ova vlast neće da razumije. Bilo je novca, ali su ga usmjerili negdje drugo", kaže Selimić.

Podsjećamo, oko 3.000 članova Sindikata mjesecima traži donošenje kolektivnog ugovora o radu kao osnovnog dokumenta koji garantira prava radnicima. Zdravstveni radnici zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata. Nakon toga plata spremačica trebalo bi da bude viša za 110 maraka, medicinskih sestara za 220, a doktora specijalista za 440 KM. Ljekari i medicinski radnici štrajkuju od 2. septembra, ali su  primali hitne slučajeve i hronične bolesnike. Od ponedjeljka su u rigoroznijem štrajku zbog toga što ovaj njihov potez nije urodio plodom kod kantonalnih vlasti i resornog ministarstva pa od tada pomoć mogu dobiti samo životno ugroženi pacijenti.

Selimić kaže da su se odlučili na rigorozniji potez zbog toga što vlast, odnosno šestorka u KS ne želi da sluša Sindikat.

"Ipak, mi ne možemo da kažnjavamo pacijente, pa izlazimo u susret trudnicama, invalidima i onkološkim pacijentima", kaže Selimić.

Iz resornog ministarstva i Vlade KS juče nisu bili raspoloženi za razgovor i kratko su nam u kabinetu ministrice rekli da je za danas predviđen sastanak sa predstavnicima Sindikata.

Podsjetimo, još početkom septembra, kada je počeo štrajk, iz resornog ministarstva su poručili da nemaju novca i da ne mogu ispuniti zahtjeve medicinara.

"Vidjećemo šta će biti, kako će se Vlada odnositi. Izgleda da je premijer Edin Forto pritisnut da održi sastanak s nama u 8.15, a poslije toga je sjednica Vlade KS", kazao je Selimić.

Iz Sindikata zdravstvenih radnika  KS poručili su da, ukoliko kantonalna vlada ne ispuni njihove zahtjeve, za 7. oktobar zakazali su dvosatni protest pred zgradom Vlade. Medicinari će tog dana izaći u svojim uniformama, kako se  među njih, kako su istakli, ne bi ubacili neki drugi nepoželjni elementi.

I dok štrajk traje, najviše ispaštaju građani KS kojima treba ljekarska pomoć.

"U ambulantama nas primaju samo ako smo ranije naručeni. Kažu nam da su u štrajku i da primaju samo životno ugrožene pacijente. Ne znam kako i šta dalje. Razumijem ja i njih, oni su nama potrebni i treba da ih podržimo, ali i  oni moraju shvatiti da i nama treba naša terapija", kaže penzionerka Safija Delić.

Sarajlija Denis Omiž mišljenja je da sirotinja ispašta, jer, kako  kaže, svi ti ljekari rade u privatnim klinikama, a oni zbog kojih štrajkuju privatno se liječe, pa im ne treba usluga porodične ambulante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije