Društvo

Pratite nas na Google news

Među oboljelima u Gradišci i jednogodišnje dijete

Među oboljelima u Gradišci i jednogodišnje dijete
Foto: dzgradiska.com | Među oboljelima u Gradišci i jednogodišnje dijete
Srna

GRADIŠKA - U Gradišci je danas potvrđeno sedam novih slučajeva virusa korona, a među zaraženima je dijete rođeno prošle godine, rekla je načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac.

"Do sada je na području Gradiške registrovano ukupno 136 pozitivnih lica na virus korona, a trenutno je 37 aktivnih slučajeva", rekla je Tepavčeva i dodala da je riječ o osobama srednje i mlađe životne dobi.

Ona je istakla da pacijenti imaju blažu kliničku sliku i da mogu biti u kućnoj izolaciji.

"Postoji jedan klaster za koji vezujemo druženje u prirodi i za koji vezujemo oko šest pozitivnih osoba, dok su ostala lica porodični kontakti ranije registrovanih pozitivnih osoba. Ovdje ubrajamo i sva lica koja se zbog povišene temperature i ostalih simptoma koji upućuju na virus korona javljaju u kovid ambulantu Doma zdravlja Gradiška", navela je Tepavčeva.

Ona je napomenula da se u kovid odjeljenju gradiške bolnice nalaze četiri lica iz Gradiške i po jedno lice iz Laktaša i Kozarske Dubice, te dodala da je jedno lice iz Gradiške smješteno na Klinici intenzivne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Prema njenim riječima, jutros je jedno lice iz Kozarske Dubice koje je bilo hospitalizovano na kovid odjeljenju Bolnice Gradiška preminulo od posljedica virusa korona.

Ona je pojasnila da većina novih registrovanih pacijenata ima izraženu kliničku sliku i nemaju pridružene bolesti, za razliku od početka pandemije, kada su hronični bolesnici češće obolijevali.

Prema njenim riječima, sve starosne grupe su ugrožene i jako je važno da pozitivni pacijenti navedu sve kontakte kako bi bilo smanjeno širenje zaraze.

Ona je apelovala na sve građane da se jave porodičnom ljekaru ukoliko se pojave bilo kakvi simptomi koji upućuju na infekciju virusom korona.

Tepavčeva je napomenula da se kontakti pozitivnih lica upućuju u kućnu izolaciju koja traje 14 dana, s tim da je prvi dan izolacije datum posljednjeg kontakta sa zaraženom osobom, a za lica koja su oboljela sada važi pravilo 10 dana od početka simptoma i tri dana bez simptoma, kada napuštaju samoizolaciju bez ponovnog testiranja.

Ona je upozorila građane da je najveća opasnost od zaraze tokom većih okupljanja, porodičnih proslava i podsjetila da se i dalje preporučuje nošenje maske u zatvorenom prostoru, lična i dezinfekcija prostorija, kao i poštovanje distance i nošenja maske na otvorenom ukoliko se ne može ispoštovati distanca od dva metra. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije