Društvo

Međunarodna nedjelja djeteta u BiH, mališani podsjetili na svoja prava

Međunarodna nedjelja djeteta u BiH, mališani podsjetili na svoja prava
Foto: N.N. | Međunarodna nedjelja djeteta u BiH, mališani podsjetili na svoja prava

BANJALUKA, SARAJEVO - Sva djeca na svijetu, bez izuzetaka, imaju prava, a najmlađi o tim pravima najviše nauče tokom Međunarodne nedjelje djeteta, koja se ove godine u BiH obilježava od 7. do 13. oktobra.

Prigodnim programima širom BiH obilježen je početak Nedjelje djeteta.

Tako je Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" programom "Šarena parada" u centru Sarajeva otvorilo Dječju nedjelju.

Da su djeca ukras svijeta, povodom prvog dana obilježavanja Nedjelje djeteta danas je u Palati Republike pjevalo 250 mališana iz banjalučkih vrtića.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, mališane je ugostila i na poklon im uručila kutije sa drvenim igračkama, a najmlađi su njoj, pored poklona, slike zastave Republike Srpske koju su ukrasili otiscima svojih dlanova, izrecitovali i otpjevali nekoliko pjesmica.

Mališani su u ovoj posjeti naučili ne samo o pravima koje imaju, već i o tome šta je posao predsjednika.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Banjaluka, rekla je da se nada da će ovakve posjete postati tradicionalne u okviru Nedjelje djeteta.

"Djeca su naučila svoja prava i obaveze, ali takođe su sada upoznati i s pravima i obavezama predsjednika RS", rekla je Kurtinovićeva.

Cvijenovićeva je rekla da su ovu nedjelju htjeli započeti s upoznavanjem djece s institucijama RS.

"Htjeli smo da pokažemo da su institucije, kao i ova palata danas, otvorene za mališane iz vrtića. Želimo da razumiju društvo u kojem žive te da su institucije tu da štite njihove prava", kazala je Cvijanovićeva.

Radovan Višković, premijer RS, danas je posjetio Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci, kojem je Vlada RS donirala 30.000 KM, a djeca su ga dočekala pjesmom i predstavom.

Višković je istakao da će u budžetu za 2020. godinu Vlada RS obezbijediti grant za Dom "Rada Vranješević".

"Ova ustanova će se u narednom periodu u punom kapacitetu moći posvetiti obrazovanju i vaspitanju djece", kazao je Višković.

Dodao je da će se lično postarati da štićenik ovog doma, koji je skoro završio fakultet, dobije posao.

Vladimir Kajkut, direktor Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević", rekao je da trenutno u ovoj ustanovi boravi 70 štićenika, djece od jasličkog uzrasta do studenata.

"Prema planu transformacije ove ustanove na dan našeg doma, 18. decembra, želimo da otvorimo vrtić, u koji će, pored djece iz Doma ići i djeca iz lokalne zajednice", objasnio je Kajkut.

Dodaje da će Dom "Rade Vranješević" dobiti i savjetovalište, kao i prihvatilište za djecu žrtve porodičnog nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije