Društvo

Medvjed ponovo napada stada u Čelincu: Rastrgan ovan u selu Miloševo

Medvjed ponovo napada stada u Čelincu: Rastrgan ovan u selu Miloševo
Foto: Ilustracija | Medvjed ponovo napada ovce u Čelincu: Rastrgan ovan u selu Miloševo

ČELINAC - Usred dana, između 16 i 17 časova, na svega 150 metara od kuća, medvjed je u selu Miloševo, opština Čelinac, upao u stado Predraga Marjanovića, te mu rastrgao najboljeg ovna.

Marjanović priča za "Nezavisne" da je štetu uočio u subotu ujutru, kada je posumnjao da mu je neko iz štale ukrao ovna, ali je nešto kasnije shvatio da ga nije ojadio lopov, nego zvijer.

"Ovce su mi bile zatvorene na pašnjaku površine oko 30 dunuma, koji je ograđen. U toku dana, u petak, ovan je nestao, a uveče smo stado zatvorili u štalu i nisam brojao grla", prisjeća se Marjanović.

Ovaj poljoprivrednik dodaje da je u subotu ujutru primijetio da mu nedostaje ovan.

"Ja sam to prijavio policiji računajući da je ovan nestao iz štale, odnosno da ga je neko ukrao. Međutim, u nedjelju smo, na oko 50 metara od pašnjaka, u šumi, pronašli mjesto gdje je ovan ubijen", priča Marjanović.

Dodaje da je medvjed ovna zaklao, pojeo ga pola, a ostatak zakopao.

"Lovci su mi ispričali da tako medvjedi rade. Pojedu odmah koliko mogu, a ostatak zatrpaju i dođu po leš kasnije. U noći između nedjelje i ponedjeljka ponovo je dolazio i pojeo ostatak. Ostavio je samo glavu", priča Marjanović.

Ovo je drugi slučaj kako medvjed, pretpostavlja se isti, napada ovce u ovom selu nadomak Čelinca.

"Godine 2014. pobio nam je 10 ovaca ovdje u selu", prisjeća se sagovornik "Nezavisnih".

Ističe da, sudeći po stavu stručnjaka, mještani nisu u opasnosti.

"Kažu da ako njemu ne prijeti opasnost - medvjed neće na čovjeka. On ide samo na životinje. Meni je zaklao najboljeg ovna iz stada u kojem imam oko 20 ovaca i 14 jagnjadi", naglasio je Marjanović.

Iz opštine Čelinac rečeno im je da su upoznati s ovim slučajem, te da su dobili zahtjev ovog poljoprivrednika za procjenu štete.

Iz Policijske uprave Banjaluka za "Nezavisne" je rečeno da im je 21. aprila prijavljeno da je u noći između 20. i 21. aprila iz otključane drvene štale ukraden ovan.

"Vlasnik se potom 22. aprila ponovo obratio policiji i naveo da je pronašao rastrganog ovna. Uviđajem je utvrđeno da je ovna rastrgao medvjed, odnosno da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela, a vlasnik je obaviješten da o slučaju upozna opštinu i lokalno lovačko udruženje", rečeno je "Nezavisnim" iz policije.

Brane Pavlović, predsjednik Lovačkog udruženja "Fazan" Čelinac, rekao je da je u ovakvim slučajevima praksa da sa nadležnom komisijom na mjesto događaja izađe i lovočuvar i da se utvrđuje činjenično stanje.

"Ukoliko je stado bilo ograđeno na odgovarajući način, vlasniku će šteta biti nadoknađena. Ovo je prvi ovakav slučaj ove godine u našoj opštini", navodi Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije