Društvo

Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i počastio se medom

Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i počastio se medom
Foto: Zlatan Čekić | Medvjed razvalio ogradu, ušao u dvorište i počastio se medom

SANSKI MOST - Mještani podgrmečkih sela na području općine Sanski Most već dugo su u strahu od medvjeda koji su, kako kažu u šali, postali domaće životinje.

Da je to tako, svjedoči i primjer Miće Mudrinića, mještanina sela Dabar, kojem je odrasli medvjed polupao košnice te se počastio još nezrelim voćem.

Vlasnik kaže kako je jučer svojoj kući došao iz Banjaluke, gdje u poslijeratnom periodu živi, te da ga je dočekala razvaljena ograda.

"Prvo sam pomislio da je neko udario autom, a kada sam pregledao imanje, shvatio sam šta se dogodilo. Možete zamisliti kakva je snaga bila potrebna da se polomi željezni direk i pogužva ograda, nakon čega je ušao i u dvorište", kaže Mudrinić.

Na meti ovog grmečkog predatora bile su pčelinje košnice, gdje nije zatekao mnogo meda, s obzirom na to da je protekla sezona bila slabija, a vlasnik kaže kako ih je medvjed razlupao desetak.

Potom se uputio u voćnjak i dao se u berbu još nedozrelih jabuka i krušaka, a Mudrinić kaže kako je medvjed pri tome pokazao nevjerovatne penjačke sposobnosti.

Ovaj podgrmečki domaćin kaže kako je u proteklom periodu imao nekoliko susreta s medvjedom te dodaje kako je jedan bio posebno kritičan.

Dodaje da ga je medvjed iznenadio dok je zatvarao ogradu, a susret s šumskom grdosijom, kako navodi, nikada neće zaboraviti:

"Kada sam se okrenuo, ugledao sam ga na putu, bio je ogroman i približavao mi se korak po korak. Zaledio sam se od straha, brže-bolje zatvorio sam kapiju i počeo udarati o nju željeznim lancem s katancem. On je zastao, uzdigao se na zadnje noge, potom se okrenuo i otišao", kaže Mudrinić.

On se nada kako će mu šteta koju mu je pričinio medvjed biti nadoknađena, ali dodaje kako su malobrojni stanovnici ovoga kraja u strahu, jer su se medvjedi namnožili u velikom broju i susreti s njima su svakodnevni. Na njihovoj meti su najčešće pčelinje košnice i voćnjaci na imanjima koja su napuštena i ostavljena.

Ostali mještani Dabra, površinom jednog od najvećih sela u Bosni i Hercegovini, kažu kako su susreti s medvjedima svakodnevni, a tome doprinosi i to što je većina imanja napuštena i tamo sada niko ne boravi. Prema njihovim riječima, u brojnim zeseocima ovog podgrmečkog sela danas je stalno nastanjeno tek oko pedesetak žitelja.

Kao što je poznato, medvjedi su već dvije decenije strogo zaštićene životinje i lov na njih je zabranjen.

To je doprinijelo njihovoj velikoj reprodukciji, pa prema podacima Lovačkog društva "Sana", samo na prostorima sanskog lovišta danas obitava preko 50 odraslih jedinki ovog gospodara šuma, s tim da se broj medvjeda neprestano povećava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije