Društvo

Memorijalni padobranski kup: Ne zaboravljaju nastradale kolege

Memorijalni padobranski kup: Ne zaboravljaju nastradale kolege
Foto: Dražan Pozderović | Memorijalni padobranski kup: Ne zaboravljaju nastradale kolege

BANJALUKA - Za vikend je tradicionalno po 11. put na Sportskom aerodromu u Zalužanima obilježen Memorijalni padobranski kup "Pet zvijezda 2023", a pobjednik ovogodišnjeg kupa je ekipa „Nebeske vidre” iz 63. padobranske brigde Vojske Srbije.

Ova manifestacija organizuje se u čast članovima kluba koji su 2012. godine nastradali u avio-nesreći.

Podsjećamo, 20. maja 2012. godine mali sportski avion cesna srušio se u Zalužanima odmah nakon polijetanja. U padu aviona tada su poginuli instruktor Nemanja Goronja, pilot Alen Crnalić i padobranci Stefan Karanović, Nikola Stević i Srđan Kosić.

Ovogodišnji padobranski kup počeo je u petak trening skokovima, a u subotu je počelo zvanično takmičenje, ali je zbog loših vremenskih uslova izveden samo jedan skok. Promjenjivo vrijeme, niska oblačnost, obilni pljusak, protivgradna zaštita - sve ono što ne omogućava puni takmičarski "pogon" obilježilo je prvi takmičarski dan.

Ipak, mnogi su se potrudili da ovaj događaj protekne onako kako dolikuje ovom tradicionalnom okupljanju.

Prema riječima Radeta Čajića, predsjednika Vazduhoplovnog kluba "Skydive", odličan turnir je iza njih, ali, kako kaže, vremenski uslovi su veoma loši te su uticali na samo takmičenje.

"Vremenski uslovi su bili veoma komplikovani, odnosno u subotu je bilo gotovo nemoguće raditi", rekao je Čajić.

Na ovogodišnjem turniru učestvovalo je osam ekipa.

"Takmičari su ove godine stigli iz gotovo svih zemalja bivše Jugoslavije. Ukupno su učestvovala 34 takmičara iz osam ekipa", rekao je Čajić.

Bili su tu padobranci iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Danske, ali i daleke Kanade.

U nedjelju su prije početka takmičenja svi učesnici obišli mjesto gdje su nastradale njihove kolege, te su im tom prilikom odali počast.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije