Društvo

Migrante iz Lipe sele u vojni objekat na Bradini

Migrante iz Lipe sele u vojni objekat na Bradini
Foto: N.N. | Migrante iz Lipe sele u vojni objekat na Bradini

BIHAĆ, SARAJEVO - Priča o teškoj situaciji u migrantskom centru Lipa danas je okončana tako što su migranti, koji su se nalazili u tom neuslovnom kampu kod Bihaća, autobusima transportovani i biće smješteni u bivšem vojnom objektu na Bradini, kod Konjica.

Organizatori ovih aktivnosti su bili Ministarstvo sigurnosti BiH i Služba za poslove sa strancima.

Selmo Cikotić, ministar bezbjednosti BiH, kazao je da su na vanredni zahtjev ovog ministarstva tražili podršku Vijeća ministara BiH o realizaciji mjera za upravljanje migrantskom krizom.

"Dobili smo saglasnost domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje su zadužene da upravljaju migrantskom krizom da preostale migrante smjestimo u bivšu lokaciju Oružanih snaga BiH koja se nalazi na Bradini. U tom smislu smo tražili da Ministarstvo odbrane uputi zahtjev Predsjedništvu BiH da tu lokaciju ustupi Službi za poslove sa strancima na period od četiri mjeseca. Tamo namjeravamo smjestiti migrante iz kampa Lipa dok se taj kamp ne preuredi i napravi za dugotrajnu namjenu", rekao je danas Cikotić.

On dodaje da postoji otpor prema migrantima i oni su nepoželjni gdje god ih žele smjestiti.

"Biće prvo dvije sedmice u zatvorenom kovid režimu, a poslije toga ćemo ih držati u ograničenom kretanju i nakon toga cijenimo da ćemo stvoriti uslove i trajno ih izmjestiti na lokaciju Lipa, koja je prije desetak dana proglašena za privremeni migrantski centar kapaciteta od 2.000 do 2.500. Danas nismo imali koncenzus u vezi sa samom lokacijom, ali imamo saglasnost Predsjedništva i aktivnu ulogu federalne vlade i nadam se da ćemo imati i potrebno razumijevanje da ovo akutno pitanje i humanitarnu krizu riješimo, da zbrinemo migrante, da imaju minimum uslova", rekao je Cikotić.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK, rekao je da ove aktivnosti koje se provode oko izmještanja migranata iz Lipe nisu planirane niti koordinirane s vlastima i institucijama u Unsko-sanskom kantonu.

Na naše pitanje da li su tačne informacije da će dio migranata biti smješten i u drugim prihvatnim centrima na području USK, Kljajić je rekao kako to ne dolazi u obzir i da su kapaciteti svih centara već popunjeni.

Volonteri Crvenog križa grada Bihaća jutros su obavili posljednju distribuciju obroka za migrante, a ukrcavanje migranata u autobuse obezbjeđivali su pripadnici MUP-a USK.

Podsjećamo da su migranti u Lipi posljednjih nekoliko dana boravili u katastrofalnim uslovima, u šatorima, kontejnerima i improvizovanim objektima na temperaturama koje su se spuštale nekoliko stepeni ispod nule, te da je prijetila prava humanitarna katastrofa.

Stanje u ovom kampu bilo je proteklih dana i predmet verbalnih sukoba između Ministarstva sigurnosti BiH i međunarodnih organizacija zaduženih za migracije, s jedne, te predstavnika vlasti USK sa druge strane.

Sukob je eskalirao kada je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zatražio da se migranti iz Lipe privremeno prebace u "Biru", što su odbili predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća.

Poslije toga su se međunarodne organizacije povukle iz Lipe, pa je došlo do paljevine i uništenja šatora koji su služili sa smještaj i boravak, nakon čega su migranti više dana ostavljeni na milost i nemilost surovim vremenskim prilikama, prisiljeni da borave u preostalim šatorima i drugim improvizovanim objektima bez elementarnih uslova za život, odnosno nisu imali ni struje ni vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije