Društvo

Migranti bez struje i vode, ostavljeni na milost i nemilost

Migranti bez struje i vode, ostavljeni na milost i nemilost
Foto: N.N. | Migranti bez struje i vode, ostavljeni na milost i nemilost

BIHAĆ - Snijeg i led okovali su kamp Lipa nadomak Bihaća, u kojem boravi oko hiljadu migranata, i uslove za boravak učinile neizdrživim, a situaciju pogoršavaju i niske temperature koje u ovim predjelima, gdje je velika nadmorska visina, padaju ispod nule.

Migranti borave u šatorima i kontejnerima koji nisu uništeni ili stradali u nedavnom požaru, a jedinu pomoć pružaju im volonteri nekolicine domaćih međunarodnih organizacija.

U kampu nema struje niti vode, a migrantima se distribuira jedan obrok dnevno koji osigurava Crveni križ grada Bihaća. Međunarodne humanitarne organizacije koje su ranije vodile brigu o kampu i brinule o njegovim korisnicima potpuno su se povukle.

Predstavnik Humanitarne organizacije SOS iz Bihaća Zlatko Kovačević ističe kako je humanitarna katastrofa na pragu te da su migrantima podijelili zimsku odjeću i više od hiljadu vreća za spavanje.

"Apelujem na međunarodne humanitarne organizacije da se što brže vrate u Lipu, jer koliko ćemo mi izdržati i imati kapaciteta da pomažemo, krajnje je neizvjesno", kaže Kovačević.

Dodaje kako u kampu nema medicinske pomoći te da se već bilježe prvi slučajevi promrzlina, jer značajan broj migranata nema zimsku obuću. 

Zbog situacije u Lipi oglasile su se i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima migracija u BiH zajedničkim saopštenjem, te su pozvale domaće vlasti da brzo djeluju kako bi zaštitile ugrožene migrante.

Navode kako se alternativno rješenje mora što prije pronaći, te da su oni spremni pružiti humanitarnu i materijalnu pomoć u zbrinjavanju lica koja nemaju smještaj. Ističu kako se to odnosi na korisnike Lipe, ali i oko 2.000 migranata koji na otvorenom borave na području Bihaća i Velike Kladuše.

Bezbjednosnu situaciju u Lipi osiguravaju pripadnici policije USK, a prema riječima Muje Koričića, policijskog komesara, ona je pod kontrolom i pored svakodnevnih manjih incidenata koji se bilježe.

"Na terenu je trenutno optimalan broj policijskih službenika i nismo imali potrebe za angažovanjem dodatnih kapaciteta. U kontaktu smo s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo njihovu punu podršku u svemu, pa i u dodatnim kapacitetima ukoliko se ukaže potreba", kazao je Koričić.

Ono što u ovome trenutku najviše brine jeste tišina nadležnih institucija i nemogućnost da se pronađe adekvatno rješenje za trenutnu situaciju.

Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodne organizacije zadužene za migrantsku krizu zatražile su da se migranti iz Lipe privremeno prebace u "Biru", što su odbili predstavnici vlasti Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća. Poslije toga su se međunarodne organizacije povukle iz Lipe pa je došlo do paljevine i uništenja šatora koji su služili za smještaj i boravak. U međuvremenu nije ponuđena niti pronađena druga alternativna lokacija gdje bi se migranti izmjestili.

Cikotić: Iskomplikovano rješavanje krize

Migrantska kriza u USK iskomplikovala se jer je kantonalna vlast odustala od dogovora da se migranti iz kampa Lipa prebace u "Biru", tvrdi ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić.

Cikotić je naveo da su gradonačelnik Bihaća i kantonalni premijer odustali od plana koji su sami predložili prije nekoliko mjeseci.

"Oni sada ne prihvataju 'Biru' kao rješenje bez obzira na to što tamo ima više od 3.000 mjesta za smještaj migranata. Sada traže neka druga rješenja u okviru kampova 'Borići' i 'Sedra'", rekao je Cikotić i dodao da se ta rješenja ne mogu donositi za dan.

Prema njegovim riječima, u planu je da kamp Lipa, koji pravno više nije u funkciji, bude opremljen za dugotrajan boravak migranata, ali da te aktivnostim nije moguće započeti dok kantonalne vlasti ne izmjeste migrante koji su tu ostali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije