Društvo

Migranti čistili kamp Lipu kod Bihaća

Migranti čistili kamp Lipu kod Bihaća
Foto: N.N. | Migranti čistili kamp Lipu kod Bihaća

BIHAĆ - Služba za poslove sa strancima BiH, koja upravlja prihvatnim centrom Lipa, kod Bihaća, u saradnji s migrantima koji su smješteni u tom centru, te Komunalnim preduzećem "Komrad" iz Bihaća, organizovala je akciju čišćenja i uređenja cijelog lokaliteta gdje je smješten ovaj kompleks, te su tom prilikom prikupljene i uklonjene velike količine smeća.

Građevinski radovi koji su se odvijali u proteklih nekoliko mjeseci su u međuvremenu okončani, pa će migranti predstojeću jesen i zimu dočekati u kontejnerskom naselju prilagođenom za boravak u lošijim vremenskim uslovima. 

U narednim danima očekuje se puštanje novoizgrađenog dijela kampa u upotrebu i smještanje migranata u pomenute objekte. 

Lipa je zamišljena kao kamp gdje bi se, u tri odvojene zone, smještali odrasli muškarci, i migrantske porodice te maloljetnici. 

Planirano je da kapaciteti ovog prihvatnog centra budu prilagođeni za boravak 1.500 osoba, koje će na ovom mjestu imati sve što je potrebno.

Trenutno tamo boravi oko 600 migranata i oni su smješteni u šatore koje su ranije podigli pripadnici Oružanih snaga BiH. 

Namjera vlasti u Unsko-sanskom kantonu je da se svi migrantikoji borave na otvorenom smjeste u prihvatne centre zbog bolje i efikasnije kontrole i nadzora migrantske krize.

Iz tih razloga se proteklih nekoliko mjeseci obavlja deložacija migranata koji borave u napuštenim i devastiranim objektima na području Bihaća i oni se prebacuju u Lipu, a u toku su i aktivnosti oko rasformiranja divljih naselja koje su migranti podigli uz rijeku Unu i u kojima borave.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima, uz asistenciju policije USK, danas su poduzeli takvu akciju u naselju Bakšaiš, odakle su migranti prebačeni u kamp Lipa, a ovakve aktivnosti su najavljene i u narednim danima. 

U međuvremenu, kada je riječ o pomenutom kampu, ali i o cjelokupnoj situaciji na području Unsko-sanskog kantona, prisutna je neprestana fluktuacija migranata, jer mnogi uspijevaju da pređu granicu s Hrvatskom, dok drugi pristižu na ove prostore, pa se njihovo brojno stanje neprestano mijenja.

Ipak, ono što je uočljivo jeste da je broj migranata koji pristižu manji u odnosu ne prethodne dvije godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije