Društvo

Migranti drugi put ostali bez šatora

Migranti drugi put ostali bez šatora
Foto: N.N. | Migranti drugi put ostali bez šatora

VELIKA KLADUŠA - Po nalogu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK, danas je uz asistenciju policije, ponovo uklonjeno šatorsko naselje koje su migranti formirali u naselju Polje, nadomak Velike Kladuše.

Kako nas je informisao portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić, formiranje ovakvih i sličnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK.

„Na ovome prostoru, u improvizovanim nastambama, boravilo je oko 400 migranata. Kao i prvi put, akcija je protekla mirno i bez incidenata“, istakao je Šiljdedić.

On je podsjetio da su na ovome prostoru, samo nekoliko stotina metara dalje, početkom jula migranti također formirali improvizovano naselje koje je ranije uklonjeno.

Mještani naselja Polje najavili su za narednu subotu organizaciju mirnih demonstracija u centru Velike Kladuše, kako bi upozorili na probleme s migrantima koje već dugo vremena imaju. Navode kako je njihova imovina svakodnevno izložena napadima te da strahuju za sopstvenu bezbjednost. „Sve su češće provale, krađe, upadi u bašte kada migranti kradu povrće i slične situacije. Stiče se utisak da je policija nemoćna, obraćali smo se s ovim problemom vlastima na svim nivoima, niko ništa nije učinio. Situacija lako može da eskalira jer su građani ogorčeni“, ističe Adijan Ružnić, predsjednik Mjesne zajednice Polje.

Ono što je otežavajuća okolnost u Velikoj Kladuši je da su kapaciteti jedinog prihvatnog centra „Miral“ u tom gradu već odavno popunjeni i da nema više smještajnih kapaciteta za ilegalne strane državljane.

Kako vrijeme odmiče, njihov broj se neprestano povećava te su naprosto preplavili ulice ovog krajiškog gradića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije