Društvo

Migranti iskrcani iz voza, nema više mjesta za njih

Migranti iskrcani iz voza, nema više mjesta za njih
Foto: N.N. | Migranti iskrcani iz voza, nema više mjesta za njih

BIHAĆ - Grupi od 130 migranata, koji su u noći četvrtak na petak vozom na liniji Sarajevo-Bihać pokušali ući na područje Unsko-sanskog kantona, to je onemogućeno i oni su iskrcani sa šina.

Pripadnici specijalne jedinice MUP-a USK, dočekali su i zaustavili voz u mjestu Bosanska Otoka, nadomak Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći i migrantima onemogućili nastavak vožnje.

Prema riječima porparola MUP-a USK, Ale Šiljdedića, radi se o redovnim i svakodnevnim aktivnostima koje provodi kantonalna policija u okviru ranije donesenih mjera Operativne grupe za migrantsku krizu, kako bi se onemogućio dalji dolazak migranata na područje Unsko-sanskog kantona.

"Konkretno u ovom slučaju migranti su vraćeni s ulaza u kanton jer u prihvatnim centrima nema mjesta", istakao je Šiljdedić.

On je dodao da ovakve postupke policija primjenjuje i kada je u pitanju putnički saobraća, nastojeći tako onemogućiti dalji priliv migranata.

Inače, dosadašnja praksa je pokazala kako migranti potom pokušavaju pješice ili na druge načine zaobići policijske patrole i dokopati se Bihaća ili Velike Kladuše i pograničnog područja kako bi prešli u Hrvatsku i zemlje Evropske unije.

A Gradsko vijeće Bihaća usvojilo je na svojoj vanrednoj sjednici, održanoj u protekli četvrtak, 18 zaključaka koje se tiču aktuelne migrantske krize s kojom se suočavaju ovaj grad i Unsko-sanski kanton.

Prema riječima gradonačelnika, Šuhreta Fazlića, zaključci će biti poslati na adrese svih nadležnih ustanova i institucija u BiH. Od vlasti na svim nivoima u BiH zatraženo je da se hitno uključe u rješavanje trenutne situacije s migrantima i da se u potpunosti zatvori istočna granica zemlje te zabrani njihov transport do USK. Zatražena je i reakcija prema institucijama Hrvatske čije policijske snage, kako je istaknuto, nelegalno vraćaju migrante i izbjeglica na područje BiH. Od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da odmah preuzme upravljanje i brigu o prihvatnom centru "Bira" u kojem su smješteni i borave migranti, a također zatraženo je i njihovo premještanje na neku lokaciju van urbanog područja.

Ukoliko se to ne dogodi u roku od tri mjeseca, najavljeno je zatvaranje i pečaćenje tog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije