Društvo

Akcija policije u Bihaću: Oko 200 migranata iz grada izmješteno u Lipu

Akcija policije u Bihaću: Oko 200 migranata iz grada izmješteno u Lipu
Foto: N.N. | Migranti iz napuštenih objekata na području Bihaća prebačeni u Lipu

BIHAĆ - Oko 200 migranata koji su boravili u više napuštenih i devastiranih objekata u gradskom području Bihaća, pripadnici policije USK danas su izmjestili u kamp Lipa.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, ove aktivnosti su provedene po naredbi Operativne grupa za migrantsku krizu USK, a na ovaj način se pokušava regulisati broj migranata koji borave u urbanom području.

"Policija je jutros obavila kontrolu nedovršene zgrade Doma penzionera i devastiranog objekta bivšeg privrednog društva 'Krajinametal'. Tamo smo zatekli oko 200 migranata koje smo izmjestili u Lipu, gdje će imati mnogo bolje uslove za boravak. Akcija je protekla bez problema i incidenata", kazao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, poboljšanjem vremenskih prilika povećao se broj migranata na ulicama Bihaća, što u praksi znači i više posla za policijske službenike.

Migranti su podvrgnuti zdravstvenim pregledima, a akciju je pomogla humanitarna organizacija SOS iz Bihaća, koja brine o migrantima.

Predstavnici te organizacije ističu kako su za sve osigurali novu odjeću i obuću, te neophodna higijenske i dazinfekciona sredstva.

Inače, povoljne vremenske prilike ovih dana su pogodovale i povećanju broja migranata koji pokušavaju ući na područje Unsko sanskog kantona. 

Samo u posljednja tri dana na policijskom punktu Velečevo, nadomak Ključa, na samom ulazu u kanton, zabilježen je dolazak 150 migranata iz pravca Sarajeva.

Obzirom da je i dalje na snazi zabrana njihovog ulaska u USK, policija migrante izvodi iz vozila i oni se neko vrijeme zadržavaju na ovom lokalitetu, a potom obično pješice nastavljaju put Bihaća ili Velike Kladuše.

Na ovaj način se obistinjuju ranije prognoze o novom migrantskom valu koji će dolaskom proljeća i poboljšanjem vremenskih prilika, pogoditi USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije