Društvo

Migranti kreću preko podrgmečkih sela, povratnici u strahu

Migranti kreću preko podrgmečkih sela, povratnici u strahu
Foto: Nezavisne novine | Migranti kreću preko podrgmečkih sela, povratnici u strahu

SANSKI MOST - Povratnici u podgrmečka sela, koja se nalaze između Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, upozorili su na pojavu sve većeg broja migranata koji koriste novu rutu kako bi se dokopali Bihaća i Velike Kladuše i blizine hrvatske granice.

Mještani kažu kako se u posljednje vrijeme značajan broj ilegalnih stranih državljana iz pravca Ključa, gdje ulaze na područje Unsko sanskog kantona, kreće šumskim i makadamskim putevima preko Sanice i Lušci Palanke u pravcu Bosanske Krupe, te potom nastavljaju dalje prema krajnjim odredištima.

"Do sada nije bilo većih problema s njima, prođu Palanačkim poljem i nastavljaju svoj put. Nekad zatraže vode ili hrane, ali nemir se uvukao među mještane, jer mi ne znamo ko su oni niti kakve su im namjere. U selima su većinom stariji ljudi, pa je time i strah veći", kaže Dušan K., žitelj sela Jelašinovci.

Pretpostavlja se kako migranti pronalaze nove rute kako bi izbjegli susrete s policijom, čiji su pripadnici fokusirani na kontrolu frekventnijih saobraćajnica. Makadamski put koji Sanicu spaja s Lušci Palankom, preko Jelašinovačkog i Palanačkog polja, vrlo se rijetko koristi za saobraćaj, neredovno se održava i već godinama je u vrlo lošem stanju.

U MUP-u USK ističu kako u posljednje vrijeme, kako postepeno jenjava pandemija virusa kororona, raste broj ilegalnih migranata.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, naglašava kako je i dalje na snazi zabrana njihovog ulaska na područje ovog kantona. Prema njegovim riječima, na prilazima kantonu nalaze se policijski punktovi na kojima se odvija saobraćajna i kontrola prevoza ilegalnih stranaca.

"Ukoliko otkrijemo takve migrante, mi ih vraćamo u područja odakle su se uputili u Unsko sanski kanton. Međutim, moraće se i druge policijske agencije uključiti kako bi onemogućili njihov dolazak", istakao je Kljajić.

Dosadašnja praksa je pokazala da najveći broj migranata pronalazi načine kako da izbjegnu policijske kontrole i najčešće pješice, alternativnim pravcima, stižu do Bihaća ili Velike Kladuše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije