Društvo

Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć

Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć
Foto: N.N. | Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć

BIHAĆ - Kantonalna inspekcija USK upozorila je na sve učestaliju pojavu da migranti na ulicama Bihaća izlažu i prodaju razne životne namirnice, sredstva za ličnu higijenu, odjeću, obuću i druge potrepštine, a većina ovih stvari potiče iz humanitarne pomoći. U Inspekciji ističu kako se radi o nelegalnoj prodaji, koju kontinuirano prate i pokušavaju spriječiti, a u najvećem broju slučajeva takva roba se oduzima.

"Inspektor sačinjava zapisnik i izdaje potvrdu o oduzetoj robi, koja će u konačnici ponovo biti usmjerena ka ovoj populaciji, ali tako što ćemo je donirati javnim kuhinjama u Bihaću koje vode brigu o potrebama migranata. Iako je sam postupak inspekcijskih nadzora identičan svakom drugom, moram reći da se u daljem postupku ipak radi o specifičnoj situaciji, jer je skoro nemoguće utvrditi identitet tih osoba", kaže Dženita Duraković, portparolka Uprave za inspekcijske poslove USK.

Prema njenim riječima, u najvećem broju takvih slučajeva migranti kod sebe nemaju lična dokumenta. Inače, nezadovoljstvo građana Bihaća zbog sve većeg broja migranata na ulicama tog grada neprestano raste, pa je tako u protekli četvrtak održan mirni protest ispred nedovršene zgrade Doma penzionera u Bihaću.

Ovaj objekat je u posljednje četiri godine utočište migranata, zbog čijeg prisustva mještani okolnih naselja žive u zebnji i strahu.

Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća, kaže kako gradske vlasti u saradnji s drugim nadležnim institucijama užurbano rade na pronalasku rješenja.

"Gradonačelnik Fazlić je poduzeo niz aktivnosti kako bismo što prije riješili ovaj problem. Već je razgovarano s predstavnikom titulara zgrade i dogovoreno osiguravanje ulaza u objekat. Također, pokušavamo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK što prije dogovoriti i organizirati akciju izmještanja ovih ljudi u prihvatne kampove, kako bismo mogli očistiti i definitivno zatvoriti kompletan prostor. Naravno, potrebno je strpljenja, s obzirom na to da to nije nimalo jednostavan proces", kazao je Stambolija.

Usljed nekontrolisanog priliva migranata na područje Bihaća, u policiji kažu kako se u posljednje vrijeme suočavaju s povećanim brojem prekršajnih i krivičnih djela čiji su akteri ilegalni strani državljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije