Društvo

Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć

Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć
Foto: N.N. | Migranti na ulici prodaju humanitarnu pomoć
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Kantonalna inspekcija USK upozorila je na sve učestaliju pojavu da migranti na ulicama Bihaća izlažu i prodaju razne životne namirnice, sredstva za ličnu higijenu, odjeću, obuću i druge potrepštine, a većina ovih stvari potiče iz humanitarne pomoći. U Inspekciji ističu kako se radi o nelegalnoj prodaji, koju kontinuirano prate i pokušavaju spriječiti, a u najvećem broju slučajeva takva roba se oduzima.

"Inspektor sačinjava zapisnik i izdaje potvrdu o oduzetoj robi, koja će u konačnici ponovo biti usmjerena ka ovoj populaciji, ali tako što ćemo je donirati javnim kuhinjama u Bihaću koje vode brigu o potrebama migranata. Iako je sam postupak inspekcijskih nadzora identičan svakom drugom, moram reći da se u daljem postupku ipak radi o specifičnoj situaciji, jer je skoro nemoguće utvrditi identitet tih osoba", kaže Dženita Duraković, portparolka Uprave za inspekcijske poslove USK.

Prema njenim riječima, u najvećem broju takvih slučajeva migranti kod sebe nemaju lična dokumenta. Inače, nezadovoljstvo građana Bihaća zbog sve većeg broja migranata na ulicama tog grada neprestano raste, pa je tako u protekli četvrtak održan mirni protest ispred nedovršene zgrade Doma penzionera u Bihaću.

Ovaj objekat je u posljednje četiri godine utočište migranata, zbog čijeg prisustva mještani okolnih naselja žive u zebnji i strahu.

Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća, kaže kako gradske vlasti u saradnji s drugim nadležnim institucijama užurbano rade na pronalasku rješenja.

"Gradonačelnik Fazlić je poduzeo niz aktivnosti kako bismo što prije riješili ovaj problem. Već je razgovarano s predstavnikom titulara zgrade i dogovoreno osiguravanje ulaza u objekat. Također, pokušavamo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova USK što prije dogovoriti i organizirati akciju izmještanja ovih ljudi u prihvatne kampove, kako bismo mogli očistiti i definitivno zatvoriti kompletan prostor. Naravno, potrebno je strpljenja, s obzirom na to da to nije nimalo jednostavan proces", kazao je Stambolija.

Usljed nekontrolisanog priliva migranata na područje Bihaća, u policiji kažu kako se u posljednje vrijeme suočavaju s povećanim brojem prekršajnih i krivičnih djela čiji su akteri ilegalni strani državljani.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije