Društvo

Migranti okupirali džamiju u Bosanskoj Otoci

Migranti okupirali džamiju u Bosanskoj Otoci
Foto: N.N. | Migranti okupirali džamiju u Bosanskoj Otoci

BOSANSKA OTOKA - Mještani Bosanske Otoke, varošice koja se nalazi na obalama Une, između Bosanske Krupe i Bihaća, već mjesecima muku muče s migrantima, koji su u sve većem broju prisutni na ovim prostorima.

Situacija je kulminirala ovih dana, a javno se oglasio i mjesni imam Mujo Ćehić, koji kaže kako se, zbog velikog broja migranata koji se okupljaju u haremu džamije, vjernici ustručavaju dolaziti i obavljati redovne molitve.

"Iskreno suosjećam sa svim ljudima koji bježe od rata i gladi, ali jutros sam bio onemogućen ući u džamiju na sabah-namaz. Jednostavno, ponašanje ljudi koje sam jutros zatekao pred džamijom bilo je prijeteće i veoma arogantno tako da se nisam osjećao bezbjedno proći pored njih kako bih ušao u džamiju", kazao je imam Ćehić.

Dodaje kako je harem džamije svaku noć praktično okupiran od strane migranata, od kojih veliki broj njih spava ispod nadstrešnice ovog vjerskog objekta i provodi vrijeme na samom ulazu.

O tome svjedoče i snimci nadzornih kamera, a Ćehić kaže da je dosad u džamiju u šest navrata provaljivano.

"Istina, osim haosa koji naprave unutra ne otuđe apsolutno ništa. Policija dođe, pogleda i slegne ramenima jer radi se uglavnom o ljudima bez identiteta. Ne znaju ni oni koga tražiti, jer su svi većinom s identičnim crnim jaknama, kapuljačama i ruksacima crne boje", dodaje ovaj vjerski službenik.

Migranti koji izlaze iz voza u Bosanskoj Otoci zadržavaju se ovdje veoma kratko te najčešće pješice nastavljaju put ka Bihaću i Velikoj Kladuši. Iako se očekivalo da će dolaskom hladnijih dana broj migranata koji dolaze biti smanjen, prema procjenama policije i dalje ih značajan broj svakodnevno pristiže na područje Unsko-sanskog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije