Društvo

Migranti pobjegli u divlje kampove prema granici

Migranti pobjegli u divlje kampove prema granici
Foto: N.N. | Migranti pobjegli u divlje kampove prema granici

BIHAĆ - Pritisak migranata na urbana područja Bihaća i Velike Kladuše mnogo je manji nego u ranijem periodu, a razlog tome je što se većina njih povukla u rubne dijelove ovih općina, koji graniče s Republikom Hrvatskom, kaže za "Nezavisne" portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

"Najviše migranata, prema našim procjenama njih oko 1.500, boravi u divljim kampovima i improvizovanim naseljima, te šumskim i brdovitim predjelima Plješevice i na drugim lokacijama. Oni se koncentrišu u područjima koja su u blizini granice kako bi sebi olakšali prelazak, a trenutni vremenski uslovi su pogodni za boravak u tim mjestima", istakao je Šiljdedić.

On je dodao kako je policija USK u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH u proteklom periodu izvela niz aktivnosti i tom prilikom su iz više napuštenih i devastiranih objekata, gdje su boravili, deložirani migranti.

"U proteklu srijedu iz zgrade bivšeg preduzeća 'Kombiteks' prebačeno je 130 migranata u kamp Lipa, nakon čega će krug ovog preduzeća biti očišćen i fizički ograđen. Do sada su ovakve akcije urađene u 'Krajinametalu', Domu penzionera, zadruzi 'Kamenica' i drugim objektima gdje su migranti formirali divlje kampove. Situacija je takva da ih mnogo manje imamo u gradskim područjima, jer znaju da će, ukoliko ih zatekne policija, biti prebačeni u Lipu", kazao je Šiljdedić.

On je dodao kako se sigurnosna situacija može ocijeniti stabilnom i pored toga što se povremeno bilježe sitniji incidenti čiji su akteri ilegalni strani državljani.

Prema trenutnim procjenama, u prihvatnim kampovima za migrante u Bihaću i Velikoj Kladuši također boravi oko 1.500 osoba, a  Operativna grupa za migrantsku krizu USK planira da do kraja godine ugasi sve prihvatne kampove, osim kampa Lipa, gdje bi se smještali svi migranti koji se zateknu na području Unsko-sanskog kantona.

Premijer USK Mustafa Ružnić kaže kako je u ovome trenutku najprioritetnije zatvaranje prihvatnog kampa u Velikoj Kladuši, gdje sada boravi nešto više od 5.00 korisnika. 

Na lokalitetu Lipe privode se kraju radovi na izgradnji kontejnerskog naselja za 1.500 korisnika, a ovdašnje vlasti su taj broj ocijenile kao optimalan i prihvatljiv za ovaj kanton.

Pomenuto naselje pustiće se u upotrebu početkom septembra i tamo će biti premješteni migranti iz ostalih kampova, koji će se potom zatvoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije