Društvo

Migranti razvukli šatore pored vozova

Migranti razvukli šatore pored vozova
Foto: N.N. | Migranti razvukli šatore pored vozova

TUZLA - Improvizovani kamp sa dvadesetak šatora postavljen je na peronu željezničke stanice u Tuzli, a s obje strane prolaze vozovi.

Ove godine u Tuzli je evidentirano 10.605 migranata. Mnogi od njih tek pristižu, a znatan dio je povratnika iz Bihaća, koji nisu uspjeli preći u EU.

"Imamo šatore, ali prošla noć je bila izuzetno hladna. Šatori su veoma tanki", kazao je danas Nizah Katali iz Pakistana. Kako bi se zagrijali, lože vatru u bačvama.

"Neki ljudi iz Tuzle nam donose drva da zapalimo vatru", rekao je Pakistanac Arslan Hemant, dok je grijao ruke iznad bačve.

Postavljanje šatora je reakcija i na ignorisanje od strane vlasti, ali i na zimske uslove u kojima migranti borave, ističu volonteri.

"Ovdje su ugrožena osnovna ljudska prava. Zapravo, ona ovdje uopšte ne postoje. Ovdje kada bi došao i Hor bečkih dječaka u ovim esktremnim uslovima bi se potukao", smatra volonter Senad Pirić.

Građani, volonteri, nevladine organizacije pružaju medicinsku pomoć, odjeću, obuću, hranu. Organizacija "Merhamet" dijeli doručak i večeru, a ručak obezbjeđuje "MFS Emmaus", koji je dnevno podijeli 150 obroka, odnosno toplo jelo, kolač, voće, čaj. Ali to nije sve.

"U saradnji s organizacijom 'Wave', u njihovim prostorijama pružamo usluge lične higijene. U prosjeku se 20 osoba istušira dnevno. Tamo im dijelimo čistu odjeću, obuću, unutarnji veš i sve što im je potrebno", rekla je Muamera Džebić iz "MFS Emmausa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije