Društvo

Migranti s betona žele put Evrope

Migranti s betona žele put Evrope
Foto: N.N. | Migranti s betona žele put Evrope

TUZLA - Humanitarna organizacija "Pomozi.ba" danas je intenzivno radila na pripremi smještaja za migrante i izbjeglice u motelu "Man" u Tuzli, bila su obezbijeđena 62 kreveta, a u planu je što prije omogućiti smještaj i do 100 osoba. Prema informacijama s terena, prvi migranti će biti smješteni krajem ove ili početkom iduće sedmice.

Iz organizacije "Pomozi.ba" tvrde da je glavni cilj da se migranti i izbjeglice u ove zimske dane sklone s ulica, da budu na toplom, da se mogu normalno istuširati i jesti. Ponavljaju da smještaj nije zamišljen kao kamp. Međutim, kamp se stvorio na autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, gdje trenutno ima oko 90 postavljenih šatora i sve više migranata.

"Dosta je došlo novih, stari su otišli negdje, ne znamo gdje. Ove sedmice dijelimo od 170 do 180 obroka dnevno. Prošle sedmice je bilo 150. Dijelimo tople obroke u podne, a poslijepodne čaj i voće. Dosta su se promijenili, psihičko stanje je loše. Agresivniji su, teško je uvesti red, ali nekako uspijevamo, poštuju nas valjda što smo svaki dan s njima", rekla je u ponedjeljak Muamera Džebić iz "Emmausa".

Na stanici situacija je izuzetno loša. Šatori, hrana, odjeća, obuća, smeće, sve na jednom mjestu. Daucha Afari iz Avganistana s ostalima grije ruke na vatri naloženoj u bačvi. Na nekadašnjem štapu od kišobrana prži meso u vatri. Kaže da ima puno problema, nema gdje spavati, nema se gdje okupati.

"Ali imam puno želja za 2020. godinu. Želim ići u Evropu, naći bolje uslove, bolji život", rekao nam je ovaj Avganistanac.

Iz Vlade TK tvrde da pomažu Crveni križ, "Merhamet" i "Emmaus", organizacije koje rade s migrantima.

"Teško je reći da migranska kriza drma kanton jer TK nije nadležan za taj problem. Vlada pomaže koliko može migrantima preko pomenutih organizacija", rekao je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Migranti u Tuzli kazali su da ne žele ostati tu i svi žele u Evropu. Nadaju se da će im makar malo taj put olakšati najavljeni privremeni smještaj u motelu "Man", ispred kojeg se u ponedjeljak okupila grupa mještana koja je protiv toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije