Društvo

Migranti s promrzlinama zbrinuti u bolnici

Migranti s promrzlinama zbrinuti u bolnici
Foto: N.N. | Migranti s promrzlinama zbrinuti u bolnici

BIHAĆ - Četvorica migranata koji su pronađeni u večernjim satima protekle nedjelje na planini Plješevica zbrinuti su danas u ranim jutarnjim satima u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a dvojica od njih su zadržana na bolničkom liječenju.

Iz ove zdravstvene ustanove su potvrdili kako su hospitalizovali dvojicu migranata s promrzlinama opasnim po život i da je njihovo zdravstveno stanje stabilizovano.

Prema riječima Ermina Lipovića, načelnika Gorske službe spasavanja Bihać, u proteklu nedjelju organizovana je potraga za grupom migranata koji su se izgubili u vrletima Plješevice.

"Potraga je potrajala čitav dan i tek navečer pronašli smo grupu od šest migranata. Dvojica od njih su bila u teškom stanju, jer su oko 20 sati boravila na planini. Pronašli smo ih na lokaciji Pršne uvale, koja se nalazi na preko hiljadu metara nadmorske visine", kazao je Lipović.

Kaže kako su pripadnici GSS-a migrante zbrinuli u planinarskoj kući, odakle su ih danas u ranim jutarnjim satima transportovali pripadnici Civilne zaštite USK, nakon što je mehanizacija gradskog komunalnog preduzeća uspjela raščistiti put koji vodi do tog lokaliteta.

Oni su potom zbrinuti u Domu zdravlja u Bihaću, a  saznajemo da dva migranta nisu željela da budu evakuisana i da su ostala u planinarskoj kući, ali su tokom dana ipak pristali da budu prebačeni u Bihać. Inače, potraga za izgubljenim migrantima organizovana je nakon što su oni telefonom u pomoć pozvali GSS Hrvatske, a ovi su potom o tome obavijestili kolege u Bosni i Hercegovini.

Tokom potrage spasioci su pronašli i drugu grupu od dvadesetak migranata koji su se također izgubili na Plješevici i oni su uspješno evakuisani. Inače, tokom proteklih mjeseci migranti su uspostavili rutu preko Plješevice, kojom pokušavaju preći hrvatsku granicu, a na ovaj problem pripadnici GSS-a su u više navrata upozoravali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije