Društvo

Migranti tvrde da su ih tukli hrvatski graničari

Migranti tvrde da su ih tukli hrvatski graničari
Foto: N.N. | Migranti tvrde da su ih tukli hrvatski graničari

BIHAĆ - Medicinski radnici u Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Velikoj Kladuši pružili su sinoć medicinsku pomoć grupi od 14 migranata, koji su im se javili s tjelesnim povredama.

Migranti su tvrdili kako su im povrede nanijeli granični policajci Republike Hrvatske, koji su ih spriječili da ilegalno pređu preko granice s tom zemljom te ih prisilno vratili na teritorij BiH.

Sem fizičkih povreda koje su im tom prilikom nanesene, migranti tvde kako su im oduzeti mobilni telefoni.

Većini su konstatovane lakše tjelesne povrede, a zbog uvećanih hematoma na glavi te sumnje u lom ekstremiteta trojica migranata su upućena na dalje pretrage.

U policiji USK ističu kako im je ovaj slučaj prijavljen, ali da te informacije nisu ništa novo i da takve događaje bilježe gotovo svakodnevno.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kaže kako se radi o migrantima iz Maroka, Bangladeša i Irana, te dodaje kako su prisilna vraćanja migranata koji pokušavaju preći u susjednu Hrvatsku česta pojava.

"Teško je dokazati da li im je povrede nanijela hrvatska policija, kako oni to tvrde, ili su nastale u njihovim međusobnim sukobima. Uglavnom, sve izjave, prijave i dokumentaciju dostavljamo Ministarstvu sigurnosti BiH, a ovakvih slučajeva je zaista bilo mnogo od početka migrantske krize na ovim prostorima", kazao je Šiljdedić.

Na takvo ponašanje hrvatske policije u proteklom periodu u više navrata upozoravale su domaće i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, ali su institucije susjedne zemlje svaki put negirale da se tako nešto dešava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije