Društvo

Migranti u Velikoj Kladuši - novi šatori i uništavanje imovine

Migranti u Velikoj Kladuši - novi šatori i uništavanje imovine
Foto: N.N. | Migranti u Velikoj Kladuši - novi šatori i uništavanje imovine

VELIKA KLADUŠA - Migranti koji borave na području Velike Kladuše formirali su ovih dana novo šatorsko naselje, koje se nalazi u neposrednoj blizini prostorija mjesne zajednice Polje, nekoliko kilometara od ovog grada.

Zanimljivo je kako su šatori nikli svega nekoliko stotina metara od mjesta gdje su prije nekoliko sedmica ilegalni strani državljani također formirali improvizovani kamp, koji je potom, po nalogu Kantonalne inspekcije USK, uklonjen.

Općinske vlasti Velike Kladuše su zbog toga uputile zahtjev policiji Unsko-sanskog kantona i inspekcijskim organima za ponovno uklanjanje šatora.

U zahtjevu se navodi da su migranti, praktično, okupirali zgradu mjesne zajednice u naselju Polje te da sprečavaju i normalno funkcionisanje ove administrativne jedinice.

"Posljednjih dana svjedoci smo postavljanja ilegalnog šatorskog naselja u Polju u blizini prostorija mjesne zajednice. S obzirom na to da se radi o prostorijama koje su napravljene u toku 2019. godine, one su trenutno predmet devastacije od strane migranata koji borave na području velikokladuške općine, zbog čega je potrebno spriječiti uništavanje društvene imovine, u koju je općina Velika Kladuša uložila značajna finansijska sredstva", navodi se u zahtjevu.

Također, ističe se kako je imovina mještana u naselju Polje, zbog uspostave ilegalnog migranskog centra, svakodnevno izložena napadima.

Podsjećamo kako su radnici preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše ranije uklonili prethodno šatorsko naselje na obalama rijeke Kladušnice, u kojem je boravilo oko 400 osoba.

"Formiranje ovakvih i sličnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK i policija će postupati sukladno tim odlukama", saopštili su iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Ono što je otežavajuća okolnost, kako ističu, jeste da ovim migrantima nije osiguran drugi smještaj budući da su kapaciteti jedinog prihvatnog centra "Miral" u tom gradu već odavno popunjeni.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić ističe kako broj migranata značajno prevazilazi kapacitete postojećih prihvatnih centara za njihov smještaj i da u takvoj situaciji policija ne može mnogo učiniti.

"Nažalost, mi se bavimo samo posljedicama i pokušavamo da kako-tako ugasimo požar. Policija nastoji da bezbjednosnu situaciju održi povoljnom, ali je najveći problem smještaj i ishrana migranata i to je humanitarni aspekt za koji policija nije zadužena", istakao je Šiljdedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije