Društvo

Migranti u napuštenim halama "Agrokomerca"

Migranti u napuštenim halama "Agrokomerca"
Foto: N.N. | Migranti u napuštenim halama "Agrokomerca"

​VELIKA KLADUŠA - Značajan broj migranata koji borave na području Velike Kladuše pronašao je smještaj u napuštenim objektima, kao što su brojne devastirane hale preduzeća "Agrokomerc", kojih je mnogo na ovom prostoru.

Na samom ulazu u ovaj grad, u jednom takvom napuštenom objektu koji je nekad služio kao baza SFOR-a sada boravi oko stotinu migranata u vrlo teškim uslovima.

Prema riječima Amira Medića, predstavnika mobilnog tima Crvenog križa USK, njihovi volonteri već puna dva mjeseca vode brigu o migrantima koji su smješteni na ovom mjestu te im osiguravaju hranu i ostale potrepštine.

"Njihov broj varira jer jedni odlaze, a drugi dolaze. Mnogi pokušavaju da pređu granicu s Hrvatskom, neki uspiju, a neki se ponovo vraćaju i čekaju novu priliku. Redovno ih snabdijevamo hranom, vodom, garderobom, ćebadima i pružamo im prvu pomoć ukoliko im je neophodna", kaže Medić.

Prema njegovim riječima, na širem području Velike Kladuše postoji još nekoliko napuštenih objekata u kojima je koncentrisan veći broj migranata.

Također, prema riječima mještana, oni često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima niko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.

"Veliki je broj kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. Samo u posljednjih mjesec dana imali smo tri slučaja paljevine, a dvije kuće su u potpunosti uništene, dok smo jednu nekako uspjeli spasiti", kaže Fikret Dukić, mještanin naselja Glinice, koje je na udaru migranata.

Mještani kažu kako o svim neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije USK i da se često događa da oni odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u nekim slučajevima niko ne interveniše.

O svojim problemima su, kako ističu, obavijestili nadležne lokalne i kantonalne institucije, pa i Ured ombudsmana u BiH.

Inače, na području Velike Kladuše boravi veliki broj migranata koji nemaju osiguran smještaj s obzirom na to da se u prihvatnom centru "Miral" nalazi oko 700 osoba, čime su kapaciteti tog centra popunjeni. Broj migranata koji boravi na području Velike Kladuše teško je procijeniti, ali se pretpostavlja da ih ima više od 1.500.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije