Društvo

Pratite nas na Google news

Migranti zaobilaze policiju i stižu do Bihaća i Kladuše

Migranti zaobilaze policiju i stižu do Bihaća i Kladuše
Foto: N.N. | Migranti zaobilaze policiju i stižu do Bihaća i Kladuše
Zlatan Čekić

BIHAĆ - I pored toga što je Operativna grupa za migrantsku krizu USK prije nekoliko dana donijela mjere zabrane dolaska i kretanja migranata na području Unsko-sanskog kantona, veliki broj njih ipak uspijeva doći do Bihaća i Velike Kladuše.

Pripadnici policije USK su na svim ulazima u ovaj kanton postavili punktove, kontrolišu autobuse i druga prevozna sredstva, te izvode migrante koji se zateknu u njima. Predstavnici Crvenog križa, koji se nalaze na lokalitetu Velečevo, na ulazu u Ključ, kažu kako i dalje veliki broj migranata dolazi autobusima, a nakon što im policija onemogući dalji put, privremeno se smještaju u improvizovani kamp, koji se nalazi na ovom lokalitetu.

Aktivista ove humanitarne organizacije Mustafa Lepirica ističe kako svakodnevno zbrinjavaju više desetina migranata, te im pružaju pomoć u hrani i odjeći, kao i zdravstvenu skrb.

"Stanje se neprestano mijenja, ali ono što se može konstatovati je da auto-prevoznici ne poštuju mjere o zabrani prevoza migranata. Oni i dalje dolaze autobusima i nekada ih zna biti četrdeset ili pedeset u jednom autobusu. Potom provedu neko vrijeme ovdje i kreću pješice, kroz šume i brda, nastojeći da izbjegnu policijske patrole", kaže on.

Dodaje da se značajan broj migranata žali na zdravstvene probleme, te im se na licu mjesta pruža medicinska pomoć. U posljednje vrijeme je, kaže, među migrantima sve veći broj žena i malodobne djece.

"Mi trenutno imamo šest porodica na ovom mjestu i sedmoro male djece. Tu je i jedan bračni par, imaju preko 65 godina, i oni sami putuju. Oboje su bolesni, a kažu kako se preživjeli i brodolom kada su krenuli iz Sirije", dodaje Lepirica.

Prema njegovim riječima, uslovi u kojima borave svi ovi migranti su vrlo teški, s obzirom na to da se smještaju u improvizovane objekte od drveta, u kojima nema struje, vode niti sanitarnog čvora.

Iako policija na punktovima zaustavlja migrante i pokušava ih odvratiti od daljeg puta prema Bihaću i Velikoj Kladuši, najveći broj njih pod okriljem mraka ili sporednim putevima nastavlja svoj put. Migranti su i dalje vidljivi na ulicama Bihaća i Velike Kladuše i pored toga što se mjere zabrane odnose i na njihovo prisustvo u urbanim područjima.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić mišljenja je kako prisustvo policije mora biti vidljivije i da se ne može dozvoliti da se migranti iz prihvatnog kampa Lipa kreću u pravcu Bihaća.

"Mi smo razgovarali kada je Lipa otvorena da će ona biti ta lokacija gdje će policija prebacivati sve migrante koji se nalaze u gradu ili na nekim divljim lokacijama. Očekujem da se to počne konačno raditi, jer je izgledno da se u Bihaću vrlo lako može ponoviti građansko nezadovoljstvo, kako je to bilo u Velikoj Kladuši", istakao je Fazlić. Dodao je kako policija mora, na sve moguće načine, da spriječi dalji dolazak migranata na područje Bihaća i ostalih gradova u USK. Međutim, u policiji priznaju kako će problem i dalje biti u tome kako nadzirati brojne lokalne i šumske puteve kojima se migranti kreću.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije