Društvo

Migranti zbog hladnoće okupirali Veliku Kladušu

Migranti zbog hladnoće okupirali Veliku Kladušu
Foto: N.N. | Migranti zbog hladnoće okupirali Veliku Kladušu

VELIKA KLADUŠA - U gradskom području Velike Kladuše sve je više migranata koji, zbog dolaska hladnijeg perioda, napuštaju šatorska naselja koja su formirali u okolnim šumama i pokušavaju pronaći smještaj u gradu i okolnim naseljima.

Iako je Operativna grupa za migrantsku krizu prije mjesec dana istakla zahtjev prema Ministarstvu sigurnosti BiH da se rasformira prihvatni kamp "Miral", gdje trenutno boravi oko hiljadu migranata, te da se oni prebace u druge centre na području Bosne i Hercegovine, do toga nije došlo. Prema riječima Esada Šabanagića, lokalnog novinara, sve veći broj migranata smještaj pronalazi u napuštenim objektima, kao što su brojne devastirane hale preduzeća "Agrokomerc", kojih je mnogo na ovom prostoru.

"Sada je očigledno da nas čeka još jedna  teška zima, jer se problem ne rješava, a vlasti u kantonu i općini nemaju kapacitet da nešto učine. Migranti su ponovo okupirali uže gradsko područje i problemi su pred nama", kaže Šabanagić. Također, prema riječima mještana, oni često provaljuju u kuće ili vikendice u kojima niko ne boravi i tamo nalaze privremeni smještaj.

"Veliki je broj kuća koje su napuštene i vlasnici ne žive u njima. Migranti provaljuju u takve objekte, lože vatru i čine štetu. Samo u posljednjih mjesec dana imali smo više slučajeva paljevine, a dvije kuće su u potpunosti uništene, dok smo jednu nekako uspjeli spasiti", kaže Mustafa Pajazetović, mještanin naselja Polje, koje je na udaru migranata.

Mještani kažu kako o svim neželjenim pojavama redovno obavještavaju pripadnike policije USK i da se često događa da oni odgovornost prebacuju na Graničnu policiju, pa u nekim slučajevima niko ne interveniše. O svojim problemima su, kako ističu, obavijestili nadležne lokalne i kantonalne institucije, pa i Ured ombudsmena u BiH, ali bez uspjeha.

Prema sadašnjim procjenama, na području Velike Kladuše ima više od 700 migranata koji nemaju riješeno pitanje smještaja. U MUP-u USK ističu kako su očekivanja da, dolaskom zimskog perioda dođe do usložnjavanja ukupne bezbjednosne situacije na području cijelog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije