Društvo

Migrantima ograničiti kretanje

Migrantima ograničiti kretanje
Foto: N.N. | Migrantima ograničiti kretanje

BIHAĆ - Skupština Unsko-sanskog kantona zatražila je od nadležnih institucija i međunarodnih organizacija da intenzivno rade na iznalaženju nove lokacije na području USK za smještaj migranata koja bi ispunjavala minimum uslova za njihov boravak.

Ovo je jedan od zaključaka ovog zakonodavnog tijela donesen na vanrednoj sjednici održanoj u protekli utorak i u cijelosti posvećenoj aktuelnoj migrantskoj krizi.

Navodi se kako nova lokacija mora biti dovoljno udaljena od naseljenih područja i da se u narednom periodu treba raditi na zatvaranju privremenih centara "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, kao i privremene lokacije Vučjak, gdje trenutno borave migranti.

Zaključeno je kako se migrantima u Unsko-sanskom kantonu mora ograničiti kretanje zbog očuvanja stabilnosti higijensko-epidemiološke i bezbjedonosne situacije, te da se u prihvatnim centrima gdje borave moraju uspostaviti kućni red i urediti pravila kretanja migranata van tih centara. Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zatraženo je da nastavi s kontrolama nelegalnih iznajmljivača smještaja stranim državljanima. Nadležnim institucijama Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća naloženo je rade na poboljšanju uslova boravka migranata na Vučjaku, a od Vijeća ministara BiH zahtijeva se da centri za prihvat migranata budu raspoređeni i na područjima van USK kako bi se teret migrantske krize ravnomjerno raspodijelio na sve dijelove zemlje. Od policijskih agencija na svim nivoma zatražena je pojačana kontrola migrantskog vala, a od državnih i entitetskih institucija primjena strožih mjera za suzbijanje nezakonitih migracija, trgovine ljudima i krijumčarenja, kao i stavljanje pod kontrolu istočne granice BiH. Prema posljednjim podacima, na području USK trenutno boravi više od 6.000 migranata, a zahvljujući restriktivnim mjerama koje provode ovdašnje vlasti u posljednjih nekoliko sedmica donekle je smanjen njihov priliv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije