Društvo

Migrantima prenoćište naplaćuju po 10 evra

Migrantima prenoćište naplaćuju po 10 evra
Foto: Anadolija | Migrantima prenoćište naplaćuju po 10 evra

​BIHAĆ, VELIKA KLADUŠA - Na području Unsko-sanskog kantona postoje i ljudi koji na različite načine koriste migrante ostvarujući na taj način zaradu, izjavio je Mujo Koričić, komesar policije USK.

"Oni kažu da je ovo što mi radimo nezakonito, a znate zbog čega? Pa zato što im uzimamo klijente, jer migrantima naplaćuju prenoćište po 10 eura. I najveći problem su migranti koji borave u privatnim smještajima i mi ne znamo koliko ih ima", kazao je Koričić.

Prema njegovim riječima, policija je Kantonalnoj inspekciji do sada poslala 105 zahtjeva za kontrolu privatnih smještaja gdje se sumnja da borave migranti, a samo na dvadeset zahtjeva dobijen je odgovor da se postupilo po zahtjevu.

"Nemamo povratnu informaciju, inspekciju ne možete dobiti poslije radnog vremena, u danima vikenda ne rade, tako da je sva odgovornost na policiji", istakao je Koričić.

Od sredine protekle sedmice, kada je uvedena zabrana daljeg dolaska migranata na područje USK, policija je s granica tog kantona vratila više od 700 migranata, a najveći broj njih smješten je u nedavno otvoreni prihvatni centar "Ušivak" nadomak Sarajeva.

Koričić kaže kako je ova mjera uvedena zbog narušene sigurnosti na području ovog kantona i da je već dala rezultate, budući da je znatno smanjen broj migranata koji pokušavaju doći u ovaj kanton.

"U razgovorima s vozačima autobusa koji dovoze migrante došli smo do saznanja da migranti uopšte ne kupuju karte na biletarnicama, već im ih jednostavno neko podijeli prije polaska autobusa", kaže Koričić.

On je dodao kako policija u USK stanje i dalje drži pod kontrolom te da još nije bilo potrebe da se traži podrška i pomoć drugih policijskih agencija u zemlji.  Prema njegovim riječima, najveći broj migranata kod sebe nema lična dokumenta, što policiji stvara velike probleme. "Ne znamo ko nam dolazi na ove prostore i zato je važno utvrditi identitet migranata. U saradnji s drugim institucijama moramo posvetiti više pažnje kako bi se utvrdio identitet tih ljudi", kaže Koričić.

On je dodao da je policija u Bihaću nedavno lišila slobode stranog državljanina za kojeg je kasnije utvrđeno kako se radi o osumnjičenom za peterostruko ubistvo migranata koje se dogodilo u Makedoniji.

A privrednici u Velikoj Kladuši organizovali su juče protestnu šetnju centrom tog grada kako bi ukazali na ekonomsku štetu koju trpe zbog blokiranog graničnog prelaza Maljevac s Hrvatskom, a ovome događaju odazvao se i veliki broj građana te opštine. Zbog toga što se u blizini graničnog prelaza još nalazi grupa od oko 200 migranata, hrvatske vlasti ne dozvoljavaju da se uspostavi međugranični saobraćaj. Ibrahim Đedović, predsjednik udruženja koje okuplja ovdašnje privrednike, kaže kako su trenutno primorani da koriste granični prelaz Izačić, što im stvara znatne troškove i poteškoće. Dodaje kako je delegacija privrednika razgovarala s migrantima koji su blokirali granični prelaz.

"Spremni smo im pomoći novčano, materijalno i na druge načine, ako se povuku s graničnog prelaza. Hrvatske vlasti su jasno poručile kako granica neće biti otvorena sve dok su migranti u njenoj blizini, a mi želimo da se ona što prije otvori i da se normalizuje situacija", kazao je Đedović i dodao da je nadležnim institucijama upućen zahtjev da se u što kraćem vremenu riješi ovaj problem i da se svi migranti iz Velike Kladuše smjeste u prihvatne centre.

Koričić kaže kako migranti na mjestu gdje se sada nalaze ne ometaju saobraćaj graničnim prelazom.

"Međutim, tražiti od nas da ih premjestimo na neko drugo mjesto, a da nije obezbijeđen adekvatan smještaj za njih, mislim da nema smisla. Onog trenutka kada druge institucije, nadležne za problem migranata, pronađu adekvatan smještaj, policija će dati podršku", kazao je Koričić.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja vodi brigu o smještaju i boravku migranata, poručili su da su im trenutno prioritet strani državljani koji borave u okolini Đačkog doma u Borićima.

U petak je započeo njihov smještaj u krug tvornice "Bira", gdje je otvoren novi prihvatni centar, i do sada ih je tamo smješteno oko 350.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije