Društvo

"Mikro mreža" u borbi za toleranciju: Jednaka prava za svakog pojedinca

"Mikro mreža" u borbi za toleranciju: Jednaka prava za svakog pojedinca
Foto: N.N. | "Mikro mreža" u borbi za toleranciju: Jednaka prava za svakog pojedinca

BANJALUKA - Udruženje građana "Mikro mreža" uz podršku Savjeta Evrope i Evropske unije u okviru projekta pod nazivom "Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini" realizovaće sedam kratkometražnih dokumentarnih filmova sa predstavnicima marginalizovanih grupa u BiH u serijalu "Različiti, ali jednaki".

Udruženje građana "Mikro mreža" doprinosi borbi protiv diskriminacije svih građana Bosne i Hercegovine po bilo kojoj osnovi. Sam naziv "Mikro mreža", kako ističu iz ovog udruženja, predstavlja našu državu, naš mikrosvijet i ako želimo da živimo u idealnom svijetu moramo prvo napraviti tolerantnom našu mikrozajednicu i između naših ljudi smanjiti diskriminaciju i napraviti mreže za sigurnu budućnost.

Posebna vrijednost ovih dokumentarnih filmova jeste što se sprovode bez stigmatizacije i diskriminacije, približavajući se evropskom sistemu vrijednosti, gdje svaki pojedinac ima jednaka prava i podjednako je važan, bez obzira na bilo koja lična svojstva uključujući godine, pol, rasu, seksualnu orijentaciju, ekonomsko-socijalni status, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest. Stvaranje sigurne atmosfere kroz izgradnju kulturne tolerancije jeste jedan od fundamentalnih faktora i ciljeva za cjelokupno društvo Bosne i Hercegovine, tako da svaki pojedinac ima potpuno pravo da slobodno iskazuje svoja uvjerenja i stavove i da su prava svih zaštićena u skladu s evropskim standardima.

Posebno je važno da se obrati pažnja na pripadnike marginalizovanih grupa i na govor mržnje jer svi kao građani ove države imamo građansku odgovornost da se borimo protiv diskriminacije i stigmatizacije na svim nivoima.

Udruženje građana "Mikro mreža" je prepoznalo važnost ovog problema i kroz ovaj projekat želi da doprinese širenju i uspostavljanju evropskih vrijednosti i standarda u Bosni i Hercegovini. Cilj Udruženja je da društvo Bosne i Hercegovine bude slobodno i demokratsko za sve građane bez obzira na njihova lična svojstva, kao i da bude društvo bez korupcije, etničke i nacionalne netrpeljivosti, govora mržnje, društvo u kojem se poštuje ljudsko dostojanstvo, koje počiva na toleranciji, u kojem vlada pravo i jednake mogućnosti za sve.

Ovaj značajni projekat finansijski su podržali Savjet Evrope i Evropska unija omogućivši da se medijski čuje glas pripadnika ugroženih grupa, kao i da se istaknu problemi s kojima se oni susreću u svakodnevnom životu i upute se zahtjevi nadležnim institucijama za preduzimanje konkretnih aktivnosti koje će dovesti do rješavanja tih problema.

Objavljena su tri od sedam dokumentarnih filmova na YouTube kanalu portala Micro mreža. U prvom dokumentarnom filmu je predstavljen Muharem Dedić, kao predstavnik romske zajednice, koji je govorio o situaciji i problemima s kojima se suočavaju Romi.

U drugom dokumentarnom filmu je predstavljena Biljana Nedić, kao osoba s invaliditetom. Ova izuzetno hrabra, uporna i svestrana mlada žena je govorila o problemima i poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju osobe s invaliditetom.

U trećem dokumentarnom filmu je predstavljen Branko Ćulibrk, kao pripadnik LGBTIQ zajednice, koji je govorio o problemu govora mržnje i diskriminaciji s kojom se suočavaju pripadnici LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini.

U preostala četiri dokumentarna filma će biti predstavnici drugih marginalizovanih grupa kao što su pripadnici konstitutivnih manjina, osobe koje su pobijedile virus korona, žene žrtve porodičnog nasilja.

Svi dokumentarni filmovi biće objavljeni na YouTube kanalu portala Micro mreža, kao i na veb-sajtu www.micromreza.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije