Društvo

Mila Prosan na licu i tijelu oslikava djela od kojih zastaje dah

Mila Prosan na licu i tijelu oslikava djela od kojih zastaje dah
Foto: Ustupljena fotografija | Mila Prosan na licu i tijelu oslikava djela od kojih zastaje dah

PRNJAVOR - Mila Prosan, dvadesetogodišnjakinja iz Prnjavora, svoje lice i tijelo pretvorila je u umjetničko platno na kome stvara prava remek-djela, a fotografije svojih radova dijeli na društvenoj mreži Instagram, gdje ima nekoliko hiljada pratilaca.

Kako je istakla za "Nezavisne novine", prva ljubav u njenom životu je gluma, studentkinja je druge godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi profesora Radoslava Milenkovića i Nikoline Friganović. Odmah iza glume je ljubav prema face-artu i body-paintingu (umjetnost oslikavanja lica i tijela).

"Sa umjetnošću oslikavanja lica i tijela prvi put sam se susrela u osnovnoj školi. Bila sam član amaterskog pozorišta, a kako sam se tada bavila slikanjem, crtala sam likove i njihove kostime, frizure i šminku. U tom trenutku nismo imali šminkera, pa sam spontano preuzela tu obavezu na sebe. Sve češće sam ideje izražavala na licu, umjesto na papiru ili platnu. U ovom polju sam još uvijek samouka, ali planiram u skorije vrijeme završiti edukaciju za šminkera specijalnih efekata i podići svoje vještine na viši nivo", objašnjava Prosanova.

Naša sagovornica ističe da, uz malo prakse, nije teško crtati po sopstvenom tijelu i licu, čak je i lakše nego na drugim ljudima.

"Samo stvaranje rada traje nekoliko sati, ali ako uključuje druge elemente, osim šminke, poput maski i specijalnih dijelova, pripreme počinju nekoliko dana ranije. Iako uvijek imam skicu i plan, rijetko se držim toga, već se prepustim stvaralačkom procesu, ne znajući kako će krajnji rezultat izgledati, niti koliko dugo će trajati, a to nekad bude i deset sati", kazala je Prosanova i dodala da boje za ovu vrstu umjetnosti i nije lako nabaviti.

"U Bosni i Hercegovini sam pronašla svega dvije radnje sa bojama za tijelo koje koristim. Sve osim boja pravim sama, od brašna, ljepila, meda, gline. Boje koje koristim su na vodenoj bazi i one se lako skidaju sa kože, sve je gotovo kroz nekoliko umivanja. Iskreno, najteži dio skidanja šminke je činjenica da rad nestaje, ne može vječno stajati na licu, ali ostaje da živi na fotografijama", objašnjava ona.

Ova talentovana djevojka kaže da inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje, u umjetničkim djelima, prirodi, događajima, drugim umjetnicima, na društvenim mrežama.

"Izvor inspiracije je nepresušan, jedino je važno da je motiv ličan i pronađen u sebi. 

Na društvenim mrežama imam ogromnu podršku, što nisam očekivala kada sam počela objavljivati svoje radove. Ovo je još novina na našim prostorima i nisam bila sigurna na kakve ću reakcije naići kad sam se počela baviti face-artom. Očekivala sam komentare ismijavanja i neodobravanja, ali takvih nije bilo ili ih je bilo svega nekoliko", objašnjava i dodaje da se nada da će body-painting postati još popularniji na našim prostorima.

"Poznajem nekoliko umjetnika iz Bosne i Hercegovine koji se bave oslikavanjem lica i tijela, a koliko će neko biti primijećen, zavisi od ukusa publike, trendova i medijskog prostora. Ovim se bavim iz ličnog zadovoljstva, ali po pozivu radim i za razne projekte, oslikavam i djecu na rođendanima, kao i trudničke stomake, što je sve popularnije kod nas", kazala je Prosanova.

Dodaje da će se ovom umjetnošću nastaviti baviti i u budućnosti, kao i da će ulagati u svoje znanje i vještine.

"Studiram glumu i plan je da mi to bude životni poziv i profesija, međutim, ove dvije vrste umjetnosti ne isključuju jedna drugu. Znanje iz jedne oblasti mi pomaže u drugoj, ali sam, ipak, izabrala da studiram glumu, samim tim sam joj i mnogo više posvećena", zaključila je Prosan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije