Društvo

Milana i Maša pomele konkurenciju u šahu

Milana i Maša pomele konkurenciju u šahu
Foto: Sanja Čakarević | Milana i Maša pomele konkurenciju u šahu

DOBOJ - Petnaestogodišnje sestre Milana i Maša Babić iz Teslića počistile su konkurenciju na šahovskom turniru koji je organizovao dobojski Šahovski klub "En passant".

"Osvojila sam prvo mjesto u ženskoj konkurenciji. Konkurencije i borbe je bilo, organizacija je odlična, a sljedeći vikend idemo na druge turnire. U planu je da igramo Premijer ligu BiH za žene, koja se održava u Sarajevu", kaže Maša Babić.

"Meni svaki turnir podjednako znači i na svakom dajem sve od sebe. Imala sam nekoliko remija i ostale sam sve pobijedila. Cilj mi je da sljedeće godine nastupim na Olimpijadi u reprezentaciji BiH i da postanem ženski FIDE majstor kao i moja sestra", priča Milana Babić.

Zadovoljstvo zbog uspjeha kćerki nije krio Milanin i Mašin otac Aleksandar.

"Mi smo već navikli na te pobjede i njihove uspjehe. Evo, skoro smo se vratili iz Slovenije, prije toga su igrale dvije lige, sada će se igrati ženska Premijer liga u Sarajevu. Svaki vikend smo mi negdje na turniru, pratimo ih, sve što možemo ispoštovati to igramo", rekao je Aleksandar i dodao da njegove kćerke šah igraju osam godina.

Pedesetak kadeta ukrstilo je svoje šahovske table na Otvorenom prvenstvu Doboja koje je održano proteklog vikenda.

"Moji saradnici su došli na ideju da se organizuje jedan takav turnir, da okupimo tu djecu, da se djeca druže i da ih sklonimo od ovih tehnoloških dostignuća  tableta, telefona, kompjutera, raznih igrica. Stručnjaci kažu da je pozitivno igrati šah", izjavio je Dragan Kopanja, predsjednik ŠK "En passant".

Dvanaestogodišnji Nikola Sibinčić iz Donjih Smrtića, kod Prnjavora, jednom sedmično odlazi u Banjaluku kako bi u tamošnjem klubu trenirao šah, a kod kuće igra sa bakom koja ima 80 godina.

Kako izgleda jedna njihova partija opisao je mladi šahista.

"Jedna dugačka, vrlo dugačka partija, ona ako nekad pogriješi ja je ispravim, vratim joj potez i tako. Uglavnom, to je vrlo zanimljiva partija. Ja igram šah već šest godina, zavolio sam ga pošto je to lijepa, viteška igra, u kojoj ima puno taktike i razmišljanja", priča Nikola.

"Šahom se bavim od svoje četvrte godine, a treniram aktivno oko šest mjeseci. Ja sam gledao od engleskih jutjubera, a počeo sam igrati šah sa računarom, pa sam onda igrao sa dekama u selu. Zanimljiv je šah zato što ima toliko kombinacija i toliko novih igara, stalno se ponavlja nešto, a opet dolazi toliko novih stvari", naveo je petnaestogodišnji Simo Zelenković.

Šahisti tvrde da je lako naučiti igrati šah, ali vrhunski igrači kažu da je teško naučiti dobro igrati šah.

"Da bi se u šahu došlo do nekih, recimo, ozbiljnih, majstorskih visina potrebna su strašno velika odricanja, znači kao da idete na tri fakulteta odjednom", kazao je Aleksandar Petrović, učitelj šaha u ŠK "En passant".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije